Son haftalarda "Suriye'deki iç savaşın merkezindeki mücadelelerin tehlikeli uluslararası güç oyunlarıyla daha da karmaşıklaştığını söyleyen gazete, buna Suriye'de bulunan İran ait hedeflerine ateş açtıktan sonra düşürülen İsrail jetinin de dahil olduğunu söylüyor ve "Suriye'deki çatışma Beşar Esad yönetimine karşı bir halk ayaklanması olarak başladı ve yarattığı kaosta hem Kürtlere hem de IŞİD gibi cihatçı gruplara toprak sağlayan, karmakarışık, çok taraflı bir savaşa dönüştü. Uluslararası müdahaleler de karmaşıklığı arttırdı. ABD öncülüğündeki koalisyon, IŞİD'e karşı YPG ve müttefiklerini destekliyor. Bu da pratikte, Afrin'de iki ABD müttefikinin karşı karşıya gelmesi demek oluyor." yorumunda bulunuyor.

"YPG ve Esad arasındaki anlaşmada İran'ın rolü olabilir"

Rusya ve İran'ın da ağırlıklarını Suriye lideri Beşar Esad'dan yana koyduklarını hatırlatan gazete, Türkiye'nin Kürt gruplara odaklandığını belirtti.

Uzmanların Afrin'e girmeye çalışan güçlerin İran destekli Şii milisler olduklarını söylediğini aktaran gazete, bunun da Suriye rejimi ve YPG arasındaki anlaşmanın, Rusya'nın değil bölgesel bir güç olan İran'ın gözetiminde yapıldığına işaret edebileceğini vurguladı.

Times: "Türkiye ilk defa rejimle çatıştı"

Konuyla ilgili haberine "Türkiye ilk defa rejimle çatıştı" başlığını atan Times da benzer bir yorum yaptı ve "Türkiye ve rejim arasındaki çatışmalardaki herhangi bir yükseliş savaşı daha da karmaşıklaştırır" dedi.

[sozcu_dailymotion_video id="x6f1s3s"]

[old_news_related_template title="Afrin'den bir son dakika haberi daha: TSK bombaladı Esad güçleri geri çekildi" desc="Reuters haber ajansının geçtiği son dakika haberinde, Suriye hükümetine destek veren güçlerin Afrin bölgesine girmeye başladığı iddia edildi. Ankara terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı olan PYD/YPG'ye Şam yönetiminin destek olacağı iddialarına çok sert tepki göstermişti. Suriye devlet televizyonu TSK'nın bölgeyi vurduğunu aktardı. Reuters ikinci son dakika haberinde ise Afrin’e ilerlemeye rejim yanlısı güçlerin TSK'nın uyarı amaçlı topçu atışıyla geri çekildiğini duyurdu. Ankara'da Makedon Cumhurbaşkanı Ivanov'u ağırlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, akşam saatlerinde ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan toplantıda, rejime yakın Esad yanlıları Afrin'e girdi iddiasıyla ilgili, akşam saatlerinde Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) 10 kadar pick-uplarıyla Afrin'e hareketleri tespit edildiğini belirterek, daha sonra top atışları yapılınca geri dönmek zorunda kaldıklarını açıkladı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads//2018/02/iecrop/assadasda_16_9_1519151494.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/reuters-iddiasi-suriye-afrine-giris-yapti-2235593/"]

 

[old_news_related_template title="Kuzey Kore'den ABD'ye son dakika şoku" desc="Güney Kore'nin Pyeongchang şehrinde devam eden Kış Olimpiyatları sırasında ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile Kuzey Koreli yetkililerin yapacağı görüşmenin iptal edildiği ortaya çıktı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads//2018/02/iecrop/basliksiz-1-75_16_9_1519192259.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/kuzey-koreden-abdye-son-dakika-soku-2236439/"]