Yeni Zelanda tarihin en önemli günlerinden birini yaşadı... Dünya kamuoyunun yakından takip ettiği ülkede dün aile içi şiddet ile ilgili bir yasa tasarısı oylandı. 63 oya 57 oyla yasalaşan tasarı kapsamında aile içi şiddet gören kadınlara 10 gün ücretli izne çıkma imkanı tanınacak.

Böylelikle aile içi şiddet gören kişiler partnerlerini ve eşlerini terk etme, yeni bir ev bulma ve hem kendilerini hem de varsa çocuklarını korumak için zaman kazanabilecek. Dünyada daha önce eşi benzeri olmayan bu yasanın arkasındaki isim ise Yeşiller Partisi'nden Jan Logie. 7 yıl boyunca tasarının onaylanması için uğraşan Logie, bu tasarının çok önemli olduğunu söyledi. Aile içi şiddetin en yüksek olduğu ülkelerden biri olan Yeni Zelanda'da her 4 dakikada bir aile içi şiddet şikayeti geliyor.

Tasarının geçmesiyle birlikte Yeşiller Partisi'nin vekilleri kutlama yaptı. Tasarının geçmesiyle birlikte Yeşiller Partisi'nin vekilleri kutlama yaptı.


Fakat karara muhalefet eden siyasetçiler, işverenlerin aile içi şiddet gördüğünü tahmin ettiği kişileri işe almayacağını ve bu önyargının istihdama olumsuz etkisi olacağını söyledi. Ayrıca 10 günlük ücretsiz izin alınmasının KOBİ'lere büyük bir darbe vuracağı da iddia edildi. Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Logie, "Bizim kurbanlara yardım etmemiz gerek ve bu işi sadece polise bırakmamalıyız. Kültürel normlarımızı değiştirmeliyiz" dedi.

Yasanın gelecek yıl Nisan ayında yürürlüğe girmesi bekleniyor.