Amerika'nın Sesi'nin aktardığı, Eni şirketinden yapılan açıklamada, Saipem 12000 adlı sondaj gemisinin Kıbrıs’ın güneydoğu tarafına giderken Türk ordusu tarafından durdurulduğunu ve bölgedeki askeri hareketlilik nedeniyle daha ileri gitmemesinin söylendiği kaydedildi.

Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiadis, Türkiye’nin bu hareketiyle uluslararası hukuku ihlal ettiğini belirtti ve ülkesinin gerekli adımları atacağını belirtti. Anastasiadis, bununla birlikte ‘gerekli adımlar’ın ne olduğunu açıklamadı.

[old_news_related_template title="Dev petrol arama platformu İstanbul Boğazı'ndan geçiyor" desc="5 bin 235 groston hacminde, 52.4 metre uzunluğunda Panama bayraklı 'GSP Saturn' isimli dev petrol platform, İstanbul Boğazı'ndan geçiyor. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/01/1-368.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/dev-petrol-arama-platformu-istanbul-bogazindan-geciyor-2196845/"]

Anastasiadis, “Bizim tarafımızda bizim hareketlerimiz durumu tırmandırmaktan kaçındırmayı yansıtıyor” ifadesini de kullandı.

İtalyan Dışişleri Bakanlığı da Türk yetkililerin geminin belirlenen bölgeye gitmesine izin vermediğini onayladı.

İtalya Dişişleri Bakanlığı sözcüsü durumun İtalyan diplomatlarca Lefkoşa ve Ankara’da en üst düzeyde takip edildiğini ve sorunun çözümü için bütün mümkün diplomatik adımların izlendiğini kaydetti.

[old_news_related_template title="SOCAR petrol üretimi artırdı" desc="Azerbaycan devlet petrol şirketi SOCAR, geçtiğimiz yıl toplam petrol üretimini 1 milyon ton oranında artırdığını açıkladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/01/sosososo21.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/socar-petrol-uretiminde-rekor-kirdi-2189079/"]

Pazar günü Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada geminin durdurulmasına değinilmedi, fakat bölgede tek taraflı Kıbrıslı Rumların keşif çalışmalarının Kıbrıslı Türklerin bağımsızlık haklarını ihlal ettiği ve Kıbrıslı Rumların bölgede güvenliği ve istikrarı tehlikeye attığı belirtildi.