Almanya'nın Chemnitz kentinde bir Alman vatandaşın, bir Irak’lı ile bir Suriyeli tarafından bıçaklanarak öldürülmesinin ardından sokaklarda "yabancı avı" başlatıldı. Aşırı sağcılar, sokakta yakaladıkları yabancılara saldırdı.

EĞLENCE YERİNDE KAVGA

Her şey, cumartesi gecesi geç saatlerde kentte düzenlenen bir şenlikte iki grup arasında kavga çıkmasıyla başladı. Kavgada yaralanan 28, 33 ve 35 yaşlarındaki üç kişi hastanelik oldu. Bıçaklandığı belirlenen 35 yaşındaki bir Alman hastanede can verdi. Bunun üzerine aşırı sağcılar toplanıp sokaklarda yabancılara saldırmaya başladı. Hastaneler yaralılarla doldu. Polis kente giriş çıkışları yasakladı. Irkçılar maytaplarla ve yanıcı maddelerle kenti cehenneme çevirdi. Ölen kişinin bir kadına cinsel tacizde bulunduğu iddia edildi ancak bu doğrulanmadı. Olaydan kısa süre sonra yabancı karşıtlığından prim yapma peşindeki aşırı sağcı AFD Partisi, 100 kişiyle bir protesto gösterisi düzenledi.

Aşırı sağcılara karşı kentte binlerce kişi de, „Faşizme ve yabancı düşmanlığına yer yok“ diye yürüdü. Aşırı sağcılara karşı kentte binlerce kişi de, "Faşizme ve yabancı düşmanlığına yer yok" diye yürüdü.


 

VEKİLDEN, "SOKAĞA İNİN!" ÇAĞRISI

AFD milletvekili Arkus Frohnmaier, twitter hesabından bir mesaj atarak ortamı daha da gerginleştirdi. Bir anlamda halkı, yabancıları linç etmeye çağıran Frohnmaier, "Bir devlet vatandaşını koruyamıyorsa, insanların sokağa dökülüp kendini koruma hakkı vardır. Bu gayet basit bir şey. Ölüm saçan bıçaklı göçmenleri durdurmak bugün vatandaşlık görevidir. Saldırıya uğrayan senin baban, oğlun, kardeşin de olabilirdi“ dedi.

Polis, aşırı sağcı yabancı düşmanı eylemcilerle, onları protesto eden solcuları ayırmak için büyük çaba harcadı. Çevre kentlerden takviye polis ekipleri getirildi. Polis, aşırı sağcı yabancı düşmanı eylemcilerle, onları protesto eden solcuları ayırmak için büyük çaba harcadı. Çevre kentlerden takviye polis ekipleri getirildi.


 

"KAOTIC CHEMNITZ" SOKAĞA İNDİ

Bu ırkçı mesaj başlı başına bir sorunken, sahneye "Kaotic Chemnitz" adlı aşırılar grubu çıktı. Bu gruptan, "Kentimizin kime ait olduğunu gösterelim" diye başlattığı çağrıya kısa sürede yüzlerce kişi katıldı ve kent merkezinde toplananların sayısı 1000’i buldu. "Yabancıları burada istemiyoruz", "Siz, bize ait değilsiniz", "Yabancılar dışarı", "Halk biziz" sloganları atan grup sokaklarda terör estirmeye başladı ve önlerine gelen yabancılara saldırdı. Bazı yabancılar darp edildi, bazıları elleri kolları tutularak hareketsiz hale getirildi ve küfürler edildi. Bazı neonaziler, polisin önünde nazi ve Hitler selamları verdi.

 

Eski Doğu Almanya sınırlarındaki Chemnitz Kenti’ndeki olaylar, tüm Almanya’daki göçmenleri ürküttü. Kentteki yabancı avının diğer bazı bölgelere de kötü örnek olmasından korkuluyor. Eski Doğu Almanya sınırlarındaki Chemnitz Kenti’ndeki olaylar, tüm Almanya’daki göçmenleri ürküttü. Kentteki yabancı avının diğer bazı bölgelere de kötü örnek olmasından korkuluyor.


SOLCULARDAN ANTİ- FAŞİST EYLEM

Bunun üzerine kentteki solcular da karşı gösteri düzenledi. "Kentimizde aşırı sağa ve faşizme geçit vermeyeceğiz“ diyen ve aşırı sağcıların saldırılarını protesto eden göstericilerle, aşırı sağcıların karşı karşıya gelmesini polis güçlükle önledi. Bu arada, 22 ve 23 yaşlarındaki biri Iraklı, biri Suriyeli iki kişinin cinayet nedeniyle gözaltına alındığı açıklandı.

 

AfD Milletvekili Markus Frohnmaier, Almanlar’a „kendinizi korumak için sokağa inin“ diye dehşet çağrısı yaptı. AfD Milletvekili Markus Frohnmaier, Almanlar’a "kendinizi korumak için sokağa inin" diye dehşet çağrısı yaptı.


 

HÜKÜMET: SÜREK AVI KABUL EDİLEMEZ

Olaylar büyürken Alman Hükümet Sözcüsü Stefften Seibert, "Sorumlular adalete teslim edilecek ve bu olayları polisimiz tüm gücüyle aydınlatacak. Chemnitz’den gelen bazı görüntülerin hukuk devletimizde bir yeri olamaz. Hükümet ve demokrasiye inanan siyasetçiler olarak kamuoyuna şunu açıkça söylememiz gerekiyor; Yabancı kökenli insanlara karşı sürek avı ya da sokakta kin ile nefret amaçlı bir araya gelmeler, kin ve nefret yayma girişimleri asla kabul edilemez. Hükümet olarak bu davranışları sert şekilde kınıyoruz ve toplumumuzda asla yeri olmadığını vurguluyoruz“ dedi.

Aşırı sağcılar, „Almanya’ya ilticacı akını istemiyoruz“ pankartları taşıdı. Bazılarının Hitler selamı verdiği belirtildi. Aşırı sağcılar, "Almanya’ya ilticacı akını istemiyoruz" pankartları taşıdı. Bazılarının Hitler selamı verdiği belirtildi.


HER YERDEN POLİS TAKVİYESİ

Olayların bastırılması için çevre kentlerden ve federal polis düzeyinde yardımlar gelirken, Federal İçişleri Bakanlığı da, tüm güçleriyle her şeyi kısa sürede çözeceklerini duyurdu. Kentin SPD’li Belediye Başkanı Barbara Ludwig, olayların çok ürkütücü olduğunu belirterek, "Bir grubun kentin sokaklarına inip insanları tehdit etmesi korkunç bir şey“ dedi. Olaya Saksonya Eyaleti Başsavcılığı el koydu ve tüm sorumlularla ilgili soruşturmayı genişletti.

chemnitz6-neonaziler

İki yıl önce kurulan, Aşırılıkla Mücadele Merkezi Özel Birimi de (ZESA) olayları aydınlatmak için göreve başlatıldı. Bazı aşırı sağcıların "Heil Hitler“ diye Nazi selamı verdikleri belirtilirken, bunların da saptanmasına çalışılıyor.

Aşırı sağcılardan bazıları nazi selamları verdi, bazıları da patlayıcılar ve havai fişekler ateşledi. Hastanelerde onlarca yaralı var. Aşırı sağcılardan bazıları Nazi selamları verdi, bazıları da patlayıcılar ve havai fişekler ateşledi. Hastanelerde onlarca yaralı var.