Sputnik'in Alman Rheinische Post gazetesinden derlediği habere göre; Almanya koalisyon anlaşması taslağına göre, yeni koalisyon Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye'ye müzakere için yeni başlıkların açılmasına karşı olacak.

Hristiyan Birlik (CDU/SDU) ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında tamamlanması beklenen koalisyon anlaşması taslağında, şu ifadelere yer verildi:

"Türkiye, Almanya için önemli bir ortak ve AB komşusu, bu nedenle Ankara'yla iyi ilişkilere sahip olmak istiyoruz ve buna ilgi gösteriyoruz. Türkiye'de demokrasi, hukuk devleti normları ve insan haklarıyla ilgili durum uzun süre önce kötüleşti. Bu bağlamda (Türkiye'nin) AB üyeliğiyle ilgili müzakere sürecindeki başlıkları kapatmak ve yeni başlıklar açmak istemiyoruz."

VİZE SERBESTİSİ VE GÜMRÜK BİRLİĞİ

Taslakta ayrıca vize serbestisinin ve Gümrük Birliği Anlaşması'nın güncellenmesinin ancak Türkiye gerekli ön koşulları yerine getirdiği zaman mümkün olabileceği kaydedildi.

ALMANYA'DA KARAR GÜNÜ

Öte yandan Almanya’da Hristiyan Birlik (CDU/SDU) ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında süren ve dün bir günlüğüne daha uzatılan koalisyon görüşmelerinde sona gelindi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve SPD Başkanı Martin Schultz'un iki gün uzatılan koalisyon görüşmelerinin ardından bugün hükümet kurup kurmayacaklarını açıklamaları bekleniyor.

Alman gazete Zeit’ın haberine göre “Büyük Koalisyon” ya da “GroKo” olarak da anılan ve iki gün uzatılan koalisyon görüşmeleri bugün sonuçlanacak. Zeit'ın haberine göre, SPD Başkanı Martin Schulz, bugün bir karara varacaklarını belirterek “Bugün nihai bir karara varabileceğimizi söylemek için yeterli sebebim var” diye konuştu. Sputnik/DHA