Merkel'in CDU'su, Eyalet Başbakanı Volker Bouffier'le girdiği seçimde yaklaşık yüzde 27.5 ile yine birinci parti olurken, 125 sandalyeli meclise 37 sandalye sokabildi. Sosyal Demokrat Parti de 10.3 puan kaybı yaşadığı eyalette yüzde 20'nin altına indi ancak 26 sandalye kazandı. SPD, bir önceki seçimde yüzde 37 oranında oy almıştı. Bu sonuçlar, Hessen'de SPD tarihinin en kötü sonuçları oldu. Yeşiller ise, kılpayı ikinciliği kaçırdı ama 26 sandalye kazanarak mecliste SPD ile eşitlendi.

EN ZENGİN EYALETTE, IRKÇI KORKUSU

Aşırı sağcı AfD (Almanya için Alternatif) partisi oylarını, yüzde 300'den fazla yükseltip tam 7,9 puan artış elde ederek 18 sandalye kazandı ve yüzde 12,6 oranında oy alıp 4. parti oldu. AfD'nin 2013 seçimlerinde oyu sadece 4.1'di. Ülkenin en zengin ve eğitim düzeyi en yüksek eyaletinde bu denli sıçrama, herkesi şaşırttı. Hür Demokrat Parti oyların ancak yüzde 7.5’ini aldı ve 10 sandalye çıkardı. Sol Parti ise yüzde 6.5 ile 9 sandalye alabildi.

HÜKÜMET ŞANSI VE İKİ TÜRK VEKİL

Bu sonuçlara göre, CDU ile Yeşiller iktidarı bir oy farkla da olsa hükümeti kurabiliyor. Aynı şekilde CDU ile SPD de iktidarı kurabilecek. İlk sonuçlara göre, çok partili mecliste, başka formüller de bulunuyor. Eyalette yarım milyona yakın Türk yakın yaşıyor ve bunların bir çoğu da Alman vatandaşı statüsünde bulunuyor.

AfD'nin bu şekilde yükselişi, sadece yeni gelen mültecileri değil, Türk kökenli Alman vatandaşlarını da endişelendiriyor. Çünkü, AfD politikaları aşırı derecede yabancı karşıtlığı kokuyor ve ırkçıları cesaretlendiriyor. İlk sonuçlara göre, Türk kökenli adaylardan İsmail Tipi (CDU) ve Taylan Burcu (Yeşiller) Federal Meclise girmiş görünüyor. SPD'li Turgut Yüksel'in durumu ise henüz net değil.