İslam dini için dünyanın uydusu olan ayın konumu büyük önem teşkil ediyor. Geçmiş dönemlerde takvimin hesaplanma işlemi aya göre değiştiği için Ramazan ayı öncesinde Müslümanların yöneldiği ilk soru 'Hilal göründü mü?' olmakta.

Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Fas ve bazı Asya ülkeleri, Ramazan ayına başlamak için hilali çıplak gözle görünceye kadar bekleme kararı aldıklarını ilan ettiler. Öte yandan Katar'ın Türkiye gibi bugün oruca başlanacağı belirtildi.

Böylelikle 16 Mayıs 2018 Çarşamba günü İslam dünyasında Ramazan ayı başlangıcı noktasında gün farkı doğmuş oldu. Bugünden itibaren Türkiye, Avrupa ve ABD’de oruç tutulmaya başlanırken, Arap dünyası ve bazı Asya ülkeleri Ramazan ayı hilalinin gözle görülmesini bekleyecekler.

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock


HİLAL GÖRÜNDÜ MÜ?

Diyanet İşleri Başkanlığı, 'Hilal göründü mü?' sorusu hakkında Hz. Peygamber'in Hadis-i Şerifleri ve detaylı bilgileri şöyle sıraladı:

"Kamerî aylar, adından anlaşıldığı gibi başlangıcı ve bitişi ayın hareketlerine göre belirlenen aylardır. Ramazan orucu, Ramazan ayında tutulduğundan ve Ramazan ayı da ay takvimine göre her sene değiştiğinden, oruca başlayabilmek için öncelikle, Ramazan ayının başladığını tespit etmek gerekmektedir. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Hilali (Ramazan hilalini) görünce oruca başlayınız ve hilali (Şevval hilalini) görünce bayram ediniz. Hava bulutlu olursa içinde bulunduğunuz ayı otuza tamamlayınız.” (Buhârî, Savm, 5, 11; Müslim, Sıyâm, 3-4, 7-9) buyurmuştur.

Bu hadis ilk bakışta hilali çıplak gözle görmedikçe oruca başlanmayacağı ve bayram edilmeyeceği fikrini uyandırmaktadır. Konu ile ilgili diğer rivayetler değerlendirildiğinde, bu hadislerin amacının günün şartları içinde en uygun uygulamanın öğretilmesi olduğu anlaşılmaktadır. Nitekim bir rivayette Hz. Peygamber (s.a.s.), “Biz ümmî bir toplumuz; hesap ve okuma yazma bilmeyiz. Şunu biliriz ki ay, ya 29 ya 30 gündür.” (Buhârî, Savm, 13; Müslim, Sıyâm, 15; Ebû Dâvûd, Savm, 4) buyurarak, kamerî aybaşlarının belirlenmesinde hesap yöntemine de başvurulabileceğine işaret etmiş olmaktadır.