Hafta sonunda Alman basınında ve Reuters haber ajansında yer alan haberlerde Avrupa Komisyonu'nun Türkiye raporunun sızdığı ortaya çıkmıştı. Bugün açıklanması beklenen raporda Türkiye'yle ilgili yeni fasıl açılmayacağı iddia edilmişti.

Merakla beklenen rapor bugün açıklanırken Avrupa Komisyoneri Johannes Hahn bir basın toplantısı düzenledi. Birliğin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn, Fransa'nın Strasbourg kentinde düzenlediği basın toplantısında "Türkiye özellikle hukukun üstünlüğü ve temel haklar konusunda AB'den büyük adımlarla uzaklaşmaya devam ediyor" dedi. Hahn, "Komisyon, Türkiye'ye yeniden bu olumsuz eğilimi tersine çevirmeye öncelik verme çağrısı yaptı ve bugünkü raporda açık bir şekilde önerilerini ifade etti" diye konuştu.

Raporda, Türkiye'nin mülteci konusundaki çabaları olağanüstü olarak tanımlanırken, raporda OHAL'e son verilmesi çağrısında bulunuldu. Raporda, Türkiye'nin organize suçla mücadelede önemli adımlar attığı belirtilirken, ekonomik olarak doğru bir konumda olduğu aktarıldı. Bugün açıklanan raporda terör örgütü FETÖ hakkında, "Gülen hareketi" kavramı kullanıldı. Öte yandan raporda Türkiye'yi yakından ilgilendiren vize serbestisi hakkında incelemelerin devam ettiği belirtildi.