İsrail'in çok okunan İngilizce gazetelerinden Jerusalem Post, bu hafta başında İsrail'e giden Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz ile röportaj yaptı. Son dönemde Türkiye karşıtı açıklamalarda bulunan ve Türkiye'nin Avrupa Birliği'nde yeri olmadığını dile getiren Kurz, geçen hafta da Avusturya hükümetinin ülkedeki bazı camileri kapatmasına ve din adamlarıyla birlikte ailelerinin sınır dışı edilmesine karar vermesine önayak olmuştu.

Özellikle Türkiye'nin desteklediği cami ve din insanlarının sınır dışı edilme kararının ardından Ankara bu karar büyük tepki göstermiş ve hatta Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kurz'un adımlarının "Haçlı-Hilal savaşlarına" götürdüğünü söylemişti. Bu gelişmenin ardından İsrail'de bulunan Kurz, İsrail basınına konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Jerusalem Post muhabiri Herb Keinon imzalı röportajda, özellikle Türkiye hakkındaki sorular da oldukça taraflı bir halde soruldu.

[old_news_related_template title="Erdoğan'dan genç başbakan yorumu: Çok şımardı, havalara girdi" desc="Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün gece Altındağ ilçesindeki Hüseyingazi Erkek Öğrenci Yurdu'nu ziyaret etti. Sahurda öğrencilerle görüşen Erdoğan, Türkiye karşıtlığıyla bilinen Avusturya'nın 30 yaşındaki başbakanı Sebastian Kurz hakkında, 'Çok şımardı, havalara girdi ve Türkiye'ye karşı afra tafra yapıyor' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/06/iecrop/erdogan-dha_16_9_1527837963.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/erdogandan-genc-basbakan-yorumu-cok-simardi-havalara-girdi-2442845/"]

"KANUNLARIMIZA UYMAK ZORUNDA"

Muhabirin, "Biz de bir süredir Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sert uyarılarını alıyoruz. Sizin de Avusturya'daki Türkiye hükümetinin desteklediği bazı camileri kapatma kararınızın ardından böyle bir durum yaşanıyor. Kararınızın yaptırımları olacağını söyledi. Bu konuda endişeli misiniz" sorusuna Kurz, "Bu saçmalık, çünkü biz Avusturya'da yaşayan herkesin Avusturya kanunlarına saygı göstermesi... Bizim canlı ve aktif bir Müslüman topluluğumuz var. Bizde din özgürlüğü var ki bu çok önemli. Fakat biz ülkemizdeki herkesin kanunlara saygı duymasını istiyoruz. Ve İslam konusundaki kanunlarda Avusturya'daki Müslüman toplulukların yurt dışı tarafından etki kalmamasını istiyor ve ülke dışından İslami organizasyon ya da imamları kabul etmiyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan kanunlarımıza uymak zorunda" ifadesini kullandı.

[old_news_related_template title="Avusturya'dan skandal karar... Camileri kapatıyorlar" desc="Avusturya'da Sebastian Kurz liderliğindeki hükümet, ülkedeki 7 caminin kapatılacağını, görev yapan imamları da sınır dışı edeceklerini duyurdu. Avusturya basını yaklaşık 60 imamın sınır dışı edileceğini yazdı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/06/iecrop/cami-facebook-1_16_9_1528444340.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/avusturyadan-skandal-karar-camileri-kapatiyorlar-2456127/"]

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Neymiş? Oradaki bizim din adamlarımızı Avusturya'nın dışına atacaklarmış. Ya siz bunu yaparsınız da biz boş mu dururuz? Biz de bir şeyler yaparız demektir" sözleri hakkında, "Biz fikrimizi ve kararımızı değiştirmeyeceğiz" derken İsrail Başbakanı Netanyahu ile de Türkiye hakkında konuştuklarını söyledi. Kurz, Netanyahu ile ne konuştuğunu ise muhabirin ısrarına rağmen söylemedi.