Albertina Meydanı'nda toplanan göstericiler, "ırkçılık öldürür", "Nazilere hayır" ve "birlikte yaşam için cesur ol" yazılı pankartlar açtı. Buradan yürüyüşe başlayan protestocular, şehrin işlek caddelerinden Ringstrasse’yi trafiğe kapatarak başbakanlık binasına ulaştı.

avusturya-aa41_6548957

Çok sayıda sanatçı, yazar ve aktivistin konuşma yaptığı eylemde, merkez sağ Avusturya Halk Partisi (ÖVP) ve aşırı sağcı Özgürlük Partisi (FPÖ) koalisyon hükümetinin ülkedeki azınlıklar ve mültecilere yönelik ayrıştırıcı ve ötekileştirici politikalar yürüterek toplumu ayrıştırdığı savunuldu.

avusturya-aa31_6548958

Yazar Doron Rabinovici, burada yaptığı konuşmada, aşırı sağcı hükümetin, her geçen gün Müslüman ve göçmen karşıtlığı yaparak, ülkenin gerçek sorunlarını örtbas ettiğini söyledi.

[old_news_related_template title="Avusturya'da Türk vekil cinsiyetçi olduğu gerekçesiyle partiden atıldı" desc="Avusturya'da Halk Partisi’nden (ÖVP) milletvekili seçilen Efgani Dönmez, „Berlinli Filistin kökenli Müsteşar Sawsan Chelbi“yi, cinsel içerikli aşağılayıcı meseajı nedeniyle ÖVP’li Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz’un talimatıyla parti grubundan atıldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/09/iecrop/sawsan-1-ali_16_9_1536056510.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/avusturyada-turk-vekil-cinsiyetci-oldugu-gerekcesiyle-partiden-atildi-2607503/"]

"TEPKİLER YETERSİZ"

Rabinovici, aşırı sağcı partinin Neonazi oluşumlarla yakın ilişki içerisinde olduğunun altını çizerek, hem içişleri bakanı hem de başkan yardımcısının Nazi söyleme sahip medya kuruluşlarına finansal destek olduğunu ifade etti. Yaklaşık 20 yıl önce aşırı sağcıların Avusturya’da hükümet ortağı olduğu dönemde bütün dünyanın tepki gösterdiğini hatırlatan Rabinovici, ancak bugün artan popülist söylem nedeniyle tepkilerin yetersiz kaldığına işaret etti.

avusturya-aa1_6548963

Rabinovici, "Yalnız Viyana’da değil, Avrupa’nın her kentinde, Budapeşte’de, Roma’da, Berlin’de aşırı sağ karşıtı gösteriler düzenleyerek, popülistlerden daha fazla olduğumuzu göstermeliyiz. Bir barış projesi olan Avrupa Birliği'ni biz kurduk, Naziler değil." şeklinde konuştu.

[old_news_related_template title="Avustralya'dan skandal karar: Kudüs resmen..." desc="Avustralya yönetimi bugün herkesi şaşkına çeviren bir açıklama yaptı. Avustrayla Başbakanı Scott Morrison, Kudüs'ün resmi olarak İsrail'in başkenti olarak tanınabileceğini duyurdu. Morrison, Avustralya'nın büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyabileceğini duyurması büyük tepki çekti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/10/iecrop/scott-morison-reuters_16_9_1539672392.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/avustralyadan-skandal-karar-kudus-resmen-2683186/"]

Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı gösteri, sanatçıların seslendirdiği şarkılarla sona erdi. "Perşembe protestosu" olarak da adlandırılan gösteriler bir ayı aşkın süredir her perşembe başkent Viyana'da düzenleniyor. AA