Hükümet ortağı aşırı sağcı Özgürlük Partisi'ne (FPÖ), Türk göçmenlerden "Türk vatandaşı olmadıklarını" kanıtlamalarını istiyor. Hollanda'da yayımlanan Trouw gazetesinin haberine göre, Türk vatandaşı olmadığını kanıtlayamayanlar Avusturya pasaportunu ve bu ülkedeki bütün haklarını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalacak.


Avusturya'daki Türkiye kökenli göçmenleri huzursuz eden gelişme, geçen yıl yapılan anayasal değişikliği referandumundan kısa bir süre sonra ortaya çıktı. Aşırı sağcı FPÖ, kimliği belirsiz kişilerce Avusturya'da oy kullanan 95 bin Türk seçmenin isimlerinin yer aldığı bir liste gönderildi. FPÖ, bu listede aynı zamanda Avusturya vatandaşı da olan seçmenlerin bulunup bulunmadığını öğrenmek istedi. Çünkü Avusturya'da çifte vatandaşlık yasak. FPÖ, listeyi Göçmenlik Bürosu'na gönderdi. Yapılan araştırmada Türkiye kökenli seçmenlerin oturma iznine sahip olduğu, 18 bin 500'ünün de Avusturya pasaportu taşıdığı belirlendi.

[old_news_related_template title="Almanya'da Türkleri üzen tartışma bitmiyor" desc="Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer'in 'İslam Almanya'ya ait değildir' şeklindeki sözleri koalisyon ortakları Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) arasında görüş ayrılığı yarattı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/04/iecrop/tralmanya_16_9_1522565052.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/almanyada-turkleri-uzen-tartisma-bitmiyor-2323570/"]

Avusturya makamlarına göre bu kişilerin çifte vatandaş olduğu ihtimali üzerinde durulurken Göçmen Bürosu, 30 Türkiye kökenli göçmenin çifte vatandaş olduğunu belgeledi. Şimdi sağcı hükümet, Avusturya pasaportuna sahip bu onbinlerce kişiden "Türk vatandaşı olmadıklarını" kanıtlamalarını istiyor. Bunu resmî olarak kanıtlayamayanlar Avusturya vatandaşlığını kaybedecek ve sınır dışı edilme riskiyle karşı karşıya kalacak.


Trouw: "Zaten sır değil"

Gazeteye göre, çifte vatandaşlığa sahip Türklerin varlığı bir sır değil. Avusturya vatandaşı olmak için başvuran herkes, önceki uyruğundan vazgeçmek zorunda. Ancak Türkiye'deki yasalar, vatandaşlıktan çıkan kişilerin bir süre sonra yeniden Türk vatandaşlığına başvurmasına izin veriyor. Birçok Türkiye kökenli göçmen, miras ve mülk edinme gibi konularda sorun yaşamamak için Avrupa ülkelerinde vatandaşlık elde ettikten sonra yeniden Türk vatandaşlığına geçiyor.

[old_news_related_template title="Türk mahallesinde skandal video" desc="Macar siyasetinin önemli isimlerinden biri olan Devlet Bakanı Janos Lazar geçtiğimiz günlerde Avusturya'nın başkenti Viyana'ya gitti ve bir video hazırladı. Türk ve göçmenlerin yoğun yaşadığı bölgede çekilen videoda, 'Bakın işte bizim muhalefet Macaristan'a göçmenlerin gelmesine izin vermek istiyor. Bu gerçekleşirse bizim şehirlerimiz de böyle olacak' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads//2018/03/iecrop/turkmahalle_16_9_1520755543.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/turk-mahallesinde-skandal-video-2280325/"]