Geçtiğimiz yıl göreve gelmeden önce dışişleri bakanıyken bile Türkiye karşıtı bir tutuma sahip olan Avusturya'nın Başbakanı Sebastian Kurz açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üye olmasını istemediğini sık sık dile getiren Kurz, ORF radyosuna konuştu.

Kurz, "Erdoğan'ın önderliğindeki Türkiye, Avrupa'daki Türk kökenli toplulukları yıllardır kendi çıkarına kullanıyor. Avusturya'daki Türk seçim kampanyaları istenmiyor ve biz bunlara daha fazla izin vermeyeceğiz" ifadesini kullandı. Kurz, Avusturya'nın bütün Türk siyasi partilerinin seçim kampanyası etkinliklerine engel olacağını da aktardı.

Geçen yıl, Hollanda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile birlikte Bakan Kaya'nın uçağına iniş izni vermemişti. Kaya, Almanya'dan kara yoluyla Hollanda'ya geçmiş ve Rotterdam polisi, West Blaak semtindeki Türkiye Başkonsolosluğu binası ile Hilgersberg'deki konsolosluk resmi konutunu giriş çıkışlara kapattıktan sonra Bakan Bu sırada Hollanda'ya gelen Kaya'nın konvoyu polis tarafından durdurulmuştu. Kaya'nın Türkiye'nin Rotterdam Başkonsolosluğu'na girmesine izin vermeyen polis, bakandan ülkeyi terk etmesini istemiş ve göstericilere müdahale etmişti. Geçen yıl, Hollanda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile birlikte Bakan Kaya'nın uçağına iniş izni vermemişti. Kaya, Almanya'dan kara yoluyla Hollanda'ya geçmiş ve Rotterdam polisi, West Blaak semtindeki Türkiye Başkonsolosluğu binası ile Hilgersberg'deki konsolosluk resmi konutunu giriş çıkışlara kapattıktan sonra Bakan Bu sırada Hollanda'ya gelen Kaya'nın konvoyu polis tarafından durdurulmuştu. Kaya'nın Türkiye'nin Rotterdam Başkonsolosluğu'na girmesine izin vermeyen polis, bakandan ülkeyi terk etmesini istemiş ve göstericilere müdahale etmişti.


Avusturya'da geçen yıl da benzer bir olay yaşanmıştı. Dönemin Sosyal Demokrat Şansölyesi, Türk bakanların seçim kampanyası yapmasına izin vermemiş ve Avusturya'da bir yasa yürürlüğe girmişti. Bu yasa kapsamında, Viyana hükümetine yabancı ülkelerin siyasi buluşmalarına müdahale etmesinin önü açılmıştı.