Tahran polisi tarafından yapılan açıklamada, "Başörtüsünü çıkaran 29 kişi polis tarafından gözaltına alınarak adli mercilere sevk edildi" denildi.

[old_news_related_template title="İran'dan ABD'ye tehdit: Tokatla çıkarırız" desc="İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in başdanışmanı Ali Ekber Velayeti, Amerika Birleşik Devletleri'nin Suriye'deki askeri varlığı için 'ABD, ya kendi isteğiyle buradan çıkar ya da tokatla çıkarırız' dedi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/01/iranabd.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/irandan-abdye-tehdit-tokatla-cikaririz-2199894/"]

Söz konusu tutuklananlar için "aldatılmış kişiler" ifadesi kullanılan Tahran polisinin açıklamasında, protestocuların "Beyaz Çarşamba" adını verdikleri kampanya kapsamında başörtülerini çıkardıkları kaydedildi.

Başörtüsünün zorunlu olduğu İran'da, kurallara uymayanlar para veya hapisle cezalandırılabiliyor. (DHA)

EYLEM YAYILIYOR

İran'da Aralık ayından beri süren başörtüsü eylemi şekil değiştirdi. Beyaz başörtüsüyle eylem yapan Vida Movahed'in ardından "Başörtüsü takmak bizim kararımız olmalı" diyen kadınlar tek kişilik eylem yapıyor.

iran0202

İran'da Aralık 2017'de başlayan başörtüsü protestosu yeni bir boyut kazandı. Vida Movahed'in Tahran'da bir elektrik dağıtım kutusuna çıkıp, beyaz başörtüsünü elinde salladığı gün başlayan tek kişilik eylemler farklı kentlere de yayılıyor.

[old_news_related_template title="BM'den Türkiye,Rusya ve İran'a çağrı!" desc="Birleşmiş Milletler'den (BM) Türkiye, Rusya ve İran'a önemli bir çağrı geldi. Cenevre'de basın mensuplarına konuşan BM İnsani Yardım Koordinatörü Jan Egeland, üç ülkeden İdlib'de çatışmaların durdurulması için harekete geçmesini istedi. Egeland, kuşatma altındaki Doğu Guta'da da insani yardımların ulaştırılabilmesi için ateşkes kararı alınmasını istedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/01/bm-6.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/son-dakika-haberi-bmden-turkiyerusya-ve-irana-cagri-2198856/"]

Vida Movahed'i izleyen kadınların eylemlerine çarşamba günleri devam etmesi nedeniyle "Beyaz Çarşamba" adını alan protesto, artık haftanın farklı günlerinde, farklı renklerdeki başörtülerle de düzenleniyor. Kadınlar, başörtülerini çıkararak İran'daki başörtüsü zorunluluğunu protesto ediyor ve bu konudaki kararın kendilerine ait olduğunu savunuyor. (DW Türkçe)