Yapılan deneyde, bilim insanları güçlü ve gizemli bir fenomen olan "radyasyon reaksiyonu"nu laboratuvar ortamında gerçekleştirdi.

Işık objelere çarptığında bir kısmı çarptığı objeden yansırken, "radyasyon reaksiyonu" adı verilen işlemle, çok hızlı hareket eden bir cisim çok yoğun bir ışığın etkisinde kaldığında elektronları sarsarak yavaşlamalarına neden oluyor.

[old_news_related_template title="Bilim insanları bir ilki başardı!" desc="İskoçya'nın Edinburgh Üniversitesi'nden araştırmacılar, ilk kez kadınlardan olgunlaşmamış yumurta hücreleri alarak bunları döllenme aşamasına gelinceye kadar laboratuvarda olgunlaştırdıklarını açıkladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/02/bilim1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/bilim-insanlari-bir-ilki-basardi-2211444/"]

Radyasyon reaksiyonlarının evrenin en zorlu koşullara sahip, kara delikler ve etrafı gazlarla çevrili süper kütleli kara deliklerde oluştuğu tahmin ediliyor.

Imperial College of London Fizik Bölümünden Dr Stuart Mangles, "Deneyde, çok parlak ve yüksek enerjiye sahip gama ışını radyasyonu izlerini gördüğümüzde, iki ışının birbirine çarpmasını sağladığımızı anladık. Gerçek sonucu gama ışını radyasyonunu, elektronun enerji yüküyle kıyasladığımızda aldık. Başarılı çarpışmalarda, tahmin edilenin altında bir elektron enerjisine sahip olduğunu keşfettik ve bu da radyasyon reaksiyonun net bir ispatı oldu" dedi.

Kuantum elektrodinamikleri ilkelerini baz alan teorik modeli destekleyen sonuçlar doğuran deney, aynı zamanda daha önce test edilmemiş kuantum modelleri üzerine gerçekleştirilen ilk deney olma özelliğini de taşıyor. (DHA)