Bütün dünyanın görmezden geldiği insanlık dramı sonunda resmi makamlar tarafından da tanındı... Myanmar'da yaşayan Arakan müslümanlarına yönelik yıllardır devam eden saldırı hakkında hazırlanan kapsamlı rapor tamamlandı. Reuters haber ajansı, raporda Myanmar ordusunun "soykırım amacı" güderek toplu katliam ve tecavüz saldırısı gerçekleştirildiğini duyurdu.

Myanmar'da uygulanan sistematik saldırıda yüzbinlerce insan ülkeden kaçmış ve binlerce insan hayatını kaybetmişti. Myanmar'da uygulanan sistematik saldırıda yüzbinlerce insan ülkeden kaçmış ve binlerce insan hayatını kaybetmişti.


Geçmişte Nobel Barış Ödülü alan Aung San Suu Kyi ve hükümetinin nefret söylemini yaygınlaştırdığı ve işlenen suçların belgelerinin kasten imha edildiği belirtildi. Myanmar'da yaklaşık bir yıl önce başlayan saldırılar dolayısıyla 700.000 Arakan müslümanı evlerini terk etmek zorunda kalmıştı. Hali hazırda yüzbinlerce Arakanlı komşu ülke Bangladeş'e sığındı.

Fotoğraf: Reuters Fotoğraf: Reuters


Raporda, şiddet uygulayan askerleri yöneten generallerin yargılanması istendi. Soykırım suçu işlendiğinin vurgulandığı raporda bu suça ortak olanlara bireysel olarak yaptırım uygulanması gerektiği konusunda çağrıda bulunuldu. Konuyla ilgili olarak Myanmar yönetimi henüz bir açıklama yapmadı.