Satranç dünyası dün Norveçli Magnus Carlsen, ABD'li rakibi Fabiano Caruana arasındaki mücadeleyi soluksuz izledi... 3 kez üst üste dünya şampiyonu olan Carlsen zorlu bir mücadeleyle Caruana'yı alt etmeyi başardı ve dünya şampiyonu oldu. Londra'da gerçekleşen 2018 Dünya Satranç Şampiyonası'nda gerçekleşen tie-break sürecinde Carlsen böylelikle 550 bin dolarlık ödülün de sahibi oldu.

Satrancın Ronaldosu olarak bilinen Carlsen'in dün giydiği ceketteki reklamlar dikkat çekti. Satrancın Ronaldosu olarak bilinen Carlsen'in dün giydiği ceketteki reklamlar dikkat çekti.


Satranç dünyasına yeni bir soluk getiren, Kasparov ve Bobby Fischer gibi kült isimlerin arasına adını yazdıran Carlsen, satrancı yeniden gözde bir oyuna dönüştürdü. 27 yaşındaki Carlsen, 2013 yılından bu yana turnuvaya ağırlığını koymuş durumda ve satrancın imajının değişmesine de katkıda bulunuyor.

Magnus Plays isimli oyun, en çok indirilen satranç uygulamalarından biri. Magnus Plays isimli oyun, en çok indirilen satranç uygulamalarından biri.


Fakat 1990'lı yıllarda bilgisayarlara karşı yaptığı maçlarla şöhret olan eski Dünya Şampiyonu Rus Gary Kasparov'dan çok daha popüler olan Carlsen, lüks saat markalarının ve spor otomobil reklamlarında yer aldı. Hollandalı giyim markası G-Star Raw için modellik yapmıştı. Kült TV programı The Simpsons'ın bir bölümüne konuk olan ve 22 yaşında dünya şampiyonu olan Carlsen'in hayatını anlatan belgesel 56 ülkede vizyona girmişti.

9 YAŞINDA BABASINI YENDİ


Carlsen tarafından eğitim amaçlı olanlar da dahil olmak üzere satrançla ilgili bir dizi uygulama geliştirmek amacıyla kurulan Play Magnus'un CEO'su Kate Murphy, "Satranç, yaşlıların oynadığı bir oyun olarak görülüyordu. Carlsen, şampiyonluğa ulaşarak ve daha fazla gencin bu oyunu oynamasını sağlamaya çalışarak bu algıyı değiştirdi" dedi.

Carlsen, moda markalarıyla anlaşma yaparak genç yaşında marka yüzü olmayı da başardı. Carlsen, moda markalarıyla anlaşma yaparak genç yaşında marka yüzü olmayı da başardı.


Şirketin geliştirdiği uygulamalardan birinde oyuncular, hayatının bazı dönemlerinde Carlsen ile sanal ortamda maç yapabiliyor. Carlsen'a satranç oynamayı babası henüz beş yaşındayken öğretti. Ancak bu oyuna hemen ısınamadı.

Satranca olan ilgisi babası Hendrik Carlsen'ın karşılıklı oynamayı çok sevdiği ablasını yendikten sonra artmaya başladı. 2016 yılında verdiği bir mülakatta, Carlsen, "Ablamı yenmek en büyük motivasyonum oldu ve bu süreçte satrancı sevmeye başladım" dedi. Carlsen, dokuz yaşına geldiğinde ise artık babasına karşı da galip geliyordu.

LİSTENİN ÇOĞU RUSYA'DAN


Dünya şampiyonluğu dışında bir satranç oyuncusunun ulaşabileceği en yüksek mertebe olan büyükustalığa 13 yaşında erişti. O dönem kendisine "Satrancın Mozart'ı" lakabı takıldı. Carlsen'in yükselişini daha da özel kılan bir diğer unsur da Norveç'in satranç alanında önde gelen ülkeler arasında yer almaması. Dünya Satranç Federasyonu'nun sıralamasına göre, dünyanın en iyi 100 oyuncusu arasında Carlsen dışında yalnızca bir Norveçli daha var. Diğer yandan aynı listede Rusya'dan ise 20'den fazla isim var. Çin dokuz, İngiltere ve ABD yedişer ve Hindistan da altı isimle listede yer alıyor. Aslında Carlsen'ın satrançta bir yenilenme dönemini başlatması için zaman da oldukça uygun.