Geçtiğimiz yıl başta İncirlik Üssü olmak üzere birçok konuda gerilim yaşayan Ankara-Berlin hattında bugün sıcak saatler yaşandı. İki ülke arasında ilişkilerin normalleşmesiyle ilgili temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile Alman mevkidaşı Sigmar Gabriel basın toplantısına çıktı.

İki bakan hükümetin misafirhanesi Villa Borsig'in parkında yürüyüş yaptı. İki bakan hükümetin misafirhanesi Villa Borsig'in parkında yürüyüş yaptı.


Toplantı sırasında, Çavuşoğlu Almanya'nın Türkiye'ye yönelik seyahat uyarısını gözden geçirmesini istedi. Basın toplantısında, geçtiğimiz haftalarda Çekya'da yakalanan terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı YPG'nin eski eş başkanı Salih Müslim de gündeme geldi.

Etkinlik sırasında görevli bir gazetecinin düşmesi üzerine Çavuşoğlu yardımcı oldu. Etkinlik sırasında görevli bir gazetecinin düşmesi üzerine Çavuşoğlu, korumalardan önce davranarak yardımcı oldu.


Çekya'da yakalandıktan sonra serbest bırakılan ve Almanya'ya giden Müslim hakkında Gabriel, "Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan bir sözlü nota aldık. Her zaman olduğu gibi bunu Adalet Bakanlığı'na ileteceğiz" dedi.

"OLDUKÇA ÖNEMLİ"

Çavuşoğlu, Almanya’da kurulan yeni hükümetle ilgili, “Almanya’da yeni hükümetin kurulma kararı bütün Avrupa için oldukça önemli çünkü Almanya’nın Avrupa Birliği ve üye ülkelerin Almanya’ya verdiği önemi gösteriyor. Almanya ve Türkiye’nin ikili ilişkileri oldukça iyi ve yeni hükümetlerin kurulmasıyla aradaki ivmeyi nasıl güçlendiririz yeni sayfaları nasıl açarız, ikili mekanizmaları nasıl işletiriz bunları mevkidaşım Sigmar Gabriel ile konuşacağız” dedi.

"TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ ÖNEMLİ"

Çavuşoğlu, iki ülke arasındaki ikili ilişkiler ve işbirliğiyle ilgili sorulan bir soruya şu yanıtı verdi: “Almanya ve Türkiye’nin bölgesel işbirliği özellikle Balkan bölgesinde çok büyük bir önem taşıyor. Biz bu bölgede birbirimizi rakip olarak görmüyoruz. Birleşik Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) ateşkes kararı özellikle Doğu bölgesinde olmak üzere bir ihlaldir. Soçi ve özellikle Cenevre süreçleriyle çözüme ulaşmak istiyoruz. BMGK kararı terörle mücadeleyi kapsamıyor. Biz doğuda PKK ve YPG’ye karşı bir mücadele veriyoruz ve PKK da Almanya’nın terör grupları listesinde yer alıyor. Şu ana kadar hiçbir sivil hayatını kaybetmedi. Çıkan haberler de tamamen kara propagandadır. Suriye’nin toprak bütünlüğü ve siyasi birliği çok önemlidir ve Almanya da bu konuda bizimle hemfikir."

"ALMAN TURİST SAYISI ARTTI"

Çavuşoğlu, bu sene Almanya’dan türkiye’ye gelen turist sayısında artış olduğunu vurguladı. Almanya’nın yayınladığı seyahat uyarısıyla ilgili Çavuşoğlu, “Bu sene rezervasyonlara baktığımızda Almanya’da Türkiye’ye gelen turist sayısında yüzde 80’lik bir artış gözlemlendi. Darbe ve terör saldırıları sebepleriyle 2016 ve 2017 yıllarında Türkiye’ye Almanya’dan çok az turist geldi. Fakat artık Türkiye’de normalleşme süreci başlıyor. Aldığımız tedbirler sayesinde terör saldırıları oldukça azaldı. Almanya’nın vatandaşlarına yaptığı seyahat uyarısını tekrar gözden geçirmesi gerekiyor. Yapılan son uyarı Türkiye’nin gerçeklerini ve ikili ilişkilerin seviyesini yansıtmıyor” dedi.

OHAL'E DİKKAT ÇEKTİ

Çavuşoğlu ile birlikte soruları cevaplayan Gabriel de yayınlanan uyarıyla ilgili, “Yayınladığımız seyahat saldırıları Türkiye’deki terör saldırıları ve tutukluluk sayısı hem Türk hem Alman vatandaşları için yapıldı. Bu konu tabi ki gündemimizde olacak ve Türkiye’nin OHAL’i sona ermesini isteyeceğini umuyoruz” dedi.