Davaya bakan savcı vekili Joon Kim görevden ayrılırken, ABD Adalet Bakanlığı, Zarrab ve Atilla davalarında iddianameleri hazırlayan New York Güney Bölge Federal Savcılığına Geoffrey Berman'ı atadı.  Berman, ABD Başkanı Donald Trump'a yakın bir isim olarak tanınıyor. Bir önceki Başkan Barack Obama'dan Başkanlık görevini devralmasına ilişkin "geçiş döneminde" Berman da resmen Trump'ın ekibinde yer almıştı.

[old_news_related_template title="Dışişleri Bakanlığı'ndan Hakan Atilla davası açıklaması" desc="Dışişleri Bakanlığı, ABD'deki Hakan Atilla davasına ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada karar için 'haksız ve talihsiz bir gelişme' ifadesi kullanıldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/01/sondakika-2.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/disisleri-bakanligindan-hakan-atilla-davasi-aciklamasi-2159529/"]

Zarrab davasını 2015 Aralık ayında, o dönemde New York Güney Bölge Federal Savcısı olan Preet Bharara açmıştı. Trump'un Başkan olduktan sonra Bharara'yı görevden almasıyla birlikte, davayı Bharara'nın yardımcısı Joon Kim, "Savcı vekili" sıfatıyla yürütmüştü.

savci-ortaJOON KİM AYRILDI

Nitekim, Atilla'nın jüri tarafından suçlu bulunmasının ardından Savcılık adına açıklama da yine Joon Kim tarafından yapıldı. Bu açıklama, Kim'in "savcı vekili" olarak son faaliyeti oldu. Açıklamadan sadece saatler sonra, ABD Adalet Bakanlığı'nın New York Güney Bölge Federal Mahkemesi'ne yeni savcı atadığı, Bakanlık resmi sitesinden duyuruldu.

New York Federal Bölge Savcılığı sözcüsü de, Kim'in resmen görevden ayrıldığını, bugün itibarıyla ofisini boşaltacağını açıkladı.

[old_news_related_template title="Atilla cephesinden ilk açıklama!" desc="Noel ve yeni yıl tatili sonrasında dün bir araya gelen jüri, Hakan Atilla konusunda görüştü. Jüri, kara para aklama suçu haricinde 5 suçtan suçlu bulunan Hakan Atilla cephesinden ilk açıklama da avukatından geldi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/01/1-30.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/atilla-cephesinden-ilk-aciklama-2159152/"]

ZARRAB'IN AVUKATI GİULİANİ'NİN FİRMASINDAN

1990-94 yılları arasında New York Güney Federal Savcılığında "savcı yardımcısı" olarak görev yapmış olan Geoffrey Berman, yine Trump'a yakın isimlerden, eski New York Belediye Başkanı Rudy Giuliani'nin avukatlık firması olan Greenberg Traurig'de çalışıyordu.

Reza Zarrab, itirafçı olmadan önce avukatları arasına Giuliani'yi de katmıştı. Giuliani de, geçen yılın ilk aylarında Ankara'ya gelerek, Zarrab davasını Saray'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmüştü.

[old_news_related_template title="Son dakika haberi... Hakan Atilla davasında jüri karar verdi!" desc="Noel ve yeni yıl tatili sonrasında dün bir araya gelen jüri, Hakan Atilla konusunda görüştü. Jüri, kara para aklama suçu haricinde 5 suçtan suçlu buldu. Kararın ardından davayı açan New York Güney Bölge Federal Savcılığı' dan yapılan açıklamada, “İran’a yönelik yaptırımları delerseniz, Atilla gibi sonuçlarına katlanırsınız” mesajı verildi. Atilla’nın avukatı Victor Rocco ise temyize gideceklerini ifade etti. Öte yandan davanın hakimi Berman, 11 Nisan'da hem Hakan Atilla’nın yatacağı hapis cezasını, hem de “itirafçı” olan Reza Zarrab’ın hapiste geçirecekleri süreyi, yapılacak tek bir duruşma ile resmen açıklayacak. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/12/hakan-atilla-sorgu-88.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/kritik-davada-juri-karar-verdi-2159104/"]

Giuliani, mahkemeye verdiği yazılı ifadesinde Erdoğan ile görüşmesinin nedenini, "Türkiye ile ABD arasında, Amerikan ulusal çıkarlarına uygun bir anlaşma sağlamak" olarak açıklamıştı.

ABD Adalet Bakanı Jeff Sessions, Berman'la birlikte 16 yeni federal savcı daha atadı. Federal savcılar, Adalet Bakanlığı'nın bu atamasının ardından 120 gün boyunca "geçici federal savcı" olarak görev yapıyorlar. Bu süre içinde ABD Başkanı da atamalarına ilişkin kararnameyi imzalar ve Senato tarafından da onaylanırlarsa, daimi savcı olarak göreve başlıyorlar. Aksi halde, yerlerine yeni bir isim atanabiliyor.

[old_news_related_template title="Zarrab davasını açan New York Savcılığının FETÖ'cülerle ilişkisi" desc="ABD’deki Reza Zarrab davasından çıkan kararın ardından New York Güney Bölge Federal Savcı Vekili Joon Kim açıklama yaptı. Peki, “İran’a yönelik yaptırımları delerseniz, Atilla gibi sonuçlarına katlanırsınız” diyerek tehditlerini sürdüren bu savcı kim? New York Güney Bölge Federal Savcılığı’nın 17-25 Aralık operasyonlarını yapan FETÖ’cü Emniyet Müdürleri ve “Casusluktan” tutuklanan ABD İstanbul Başkonsolosluğu irtibat görevlisi Metin Topuz ile nasıl bir ilişkisi var? Bu sorunun yanıtı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 17-25 Aralık operasyonlarını yürüten FETÖ’cülerle ilgili başlattığı soruşturmada yer alıyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/01/savci-kim-reuters-487.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/zarrab-davasini-acan-new-york-savciliginin-fetoculerle-iliskisi-2159334/"]