Dün Fransız diplomat ve yetkililerle bir araya gelen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa'nın Türkiye ile ilişkinin sağlamlaşması gerektiğini söylerken, "Erdoğan'ın Türkiyesi Mustafa Kemal'in dönemindeki Türkiye değil. Ama Türkiye ile yeni bir tip ilişki tesis edilmeli" demişti.

Macron, "Türkiye Cumhurbaşkanı Avrupa karşıtı görünen pan İslamcı gündemini her gün yeniden teyit ederken dürüst ve açık bir şekilde Türkiye'nin AB üyeliği hakkında konuşmaya devam edebileceğimizi düşünüyor muyuz? Dolayısıyla AB üyeliği değil de stratejik ortaklık inşa etmek lazım. Bu iki güç kolektif güvenliğimiz için önemli olduğundan Rusya ve Türkiye ile stratejik ortaklık lazım, onların Avrupa ile bağlı olması lazım" ifadelerini kullanmıştı.

Macron'un bu sözlerine Ankara'dan çok sert yanıt geldi. Dışişleri Bakanlığı, "Ülkemizin Avrupa karşıtı olduğunu söylemek gerçekle örtüşmüyor. Macron'un Türkiye'nin AB süreciyle ilgili açıklamalarını derin teessüfle karşılıyoruz. Türkiye AB'ye tam üyelik yolunda ilerlemeye kararlıdır" açıklamasını yaptı.

[old_news_related_template title="Macron'dan Türkiye'ye ABD karşısında destek: Erdoğan'ın Türkiyesi Atatürk Türkiyesi değil ama..." desc="Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Elysee Sarayı'nda 250 civarında diplomat, vekil ve uluslararası ilişkiler uzmanının katıldığı toplantıda konuştu. Dış siyaset vizyonunu ve AB'nin güvenliğine ilişkin önerilerini açıkladı. Macron, Avrupa'nın Türkiye ile ilişkinin sağlamlaşması gerektiğini söylerken, 'Erdoğan'ın Türkiyesi Mustafa Kemal'in dönemindeki Türkiye değil. Ama Türkiye ile yeni bir tip ilişki tesis edilmeli' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/08/iecrop/macron-reuters-1_16_9_1535430491.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/macrondan-turkiyeye-abd-karsisinda-destek-erdoganin-turkiyesi-ataturk-turkiyesi-degil-ama-2595096/"]