Florida Eyaleti Bölge Mahkemesi, eski Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez'in yakın korumalığını da yapan Andrade'ye, Hazine Bakanlığı yaptığı dönemde Venezuelalı medya patronu Raul Gorrin'den milyonlarca dolar rüşvet aldığı gerekçesiyle 10 yıl hapis cezası verdi.

Bakanlık görevini bırakmasının ardından Florida'ya yerleşen Andrade, ABD'de yaşayan Venezuelalılara ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında sorgulanmıştı. Eski bakan suçunu itiraf ederek, adli uzlaşma yoluna gitmişti. Venezuela Başsavcısı Tarek William Saab, bir süre önce ABD makamlarından Andrade'nin ülkesine iade edilmesini talep etmişti.

CHAVEZ OYUN SIRASINDA AZ DAHA KÖR EDİYORMUŞ


Venezuela medyasında yer alan haberde, 2007-2011 yılları arasında hazine bakanı olarak görev alan Andrade'nin, Hugo Chavez ile yakın ilişkide olduğu iddiaları ortaya atıldı. Chavez'in koruması olan Andrade'nin bir gözünü eski devlet başkanının chapita isimli oyunu oynarken çıkardığı iddiaları gündeme geldi. Baseball isimli oyuna benzeyen chapitada bir kişi metal kapağı fırlatırken, karşıdaki kişi sopayla vurmaya çalışıyor. Bu oyun sırasında Chavez'in kapağa hızla vurarak Andrade'yi neredeyse kör bıraktığı iddia edildi.

Chavez'in koruması olan ve daha sonra 4 yıl boyunca hazine bakanlığında görev alan Andrade'ye 10 yıl hapis cezası verildi. Chavez'in koruması olan ve daha sonra 4 yıl boyunca hazine bakanlığında görev alan Andrade'ye 10 yıl hapis cezası verildi.


Dava kayıtlarında, Andrade'nin hazine bütçesinde bulunan ve ilaç ve tıbbi sistem satın almak için bekletilen düşük oranlı dövizi "sattığı" aktaırldı. Andrade'nin kendisine yakın kişilere Venezuela hazinesinden sabit kurda dolar verdiği ve bu sayede kar elde ettiği ifade edildi. Yanındaki kişilerin dolarları almasına izin vermesi karşılığında rüşvet alan Andrade'nin Florida'da 1 milyar dolarlık bir malikane, çok sayıda Rolex marka saat, oğlu için yarışlarda binmesi için yetiştirilen çok sayıda at sahibi olduğu ifade edildi.

ABD savcılığı, Andrade'nin aldığı rüşvetin büyük kısmının Gorrin'den geldiğini açıkladı. Venezuelalı medya patronu Gorrin, ülkede muhalif yayın yapan Globovision isimli TV kanalını satın almış ve o dönemden itibaren televizyon kanalının duruşu yumuşamıştı. ABD'de yaşadığı açıklanan Gorrin'in bankadaki hesaplarıyla para akladığı da kayıtlara geçti.