Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugün yaptığı açıklamaların ardından 24 Haziran'da erken seçim kararı için süreci başlatması uluslararası kamuoyunda da gündem oldu. Dünya basını, Erdoğan'ın erken seçim kararını son dakika olarak okuyucularına duyurdu.

Bloomberg
"Erdoğan, parti tarihinde ilk defa erken seçim kararı aldı" başlığıyla gelişmeyi duyuran Bloomberg, gelecek yıl yapılması planlanan seçimin 24 Haziran'a çekildiğini aktardı.

bloomberg-ekran

Reuters
Reuters haber ajansı gelişmeyi son dakika olarak geçti ve "Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, erken seçim tarihi olarak 24 Haziran'ı seçti" başlığını attı. Reuters haber ajansı, Erdoğan'ın kararının Bahçeli'nin çağrısından sonra geldiğini vurguladı.

Financial Times
Saygın ekonomi gazetesi Financial Times, Erdoğan'ın açıklamasını son dakika gelişmesi olarak verirken, "Erdoğan geçmiş dönemde erken seçim iddialarını yalanlamıştı. Fakat konuşmasında Suriye ve Irak'taki belirsizliklerin erken seçimi gerekli hale getirdiğini dile getirdi" ifadeleri kullanıldı.

financialtimes-ekran

Guardian

İngiltere'nin çok okunan gazetelerinden Guardian, Erdoğan'ın erken seçim kararını MHP lideri Bahçeli'nin açıklamasının ardından duyurduğunu aktarırken, "Erdoğan, seçimleri planlanandan bir yıl önceye aldı ve erken seçim tarihini 24 Haziran olarak belirledi" ifadesi kullanıldı.

erdogan-guardian

Bild

Almanya'nın çok okunan gazetelerinden Bild de gelişmeye geniş yer ayırdı. Bild anasayfanın manşetinde yer verdiği haberde, "Erdoğan erken seçim için 24 Haziran'ı gösterdi" başlığını kullandı.

erdogan-bild

Ekathimerini

Yunanistan'ın çok satan gazetlerinden Kathimerini'nin İngilizce edisyonu da erken seçim açıklamalarını okuyucularına duyurdu. İnternet sitesinin ilk haberi olarak konumlanan gelişme hakkında, "Türkiye 24 Haziran'da erken seçime gidiyor" başlığını kullandı.

CNN
CNN, internet sitesinden gelişmeye geniş yer ayırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın erken seçim için 24 Haziran'ı tercih ettiğini belirten CNN, internet sitesinin üst kısmında da son dakika uyarısı kullandı.

cnn

Washington Post
ABD'nin saygın gazetelerinden Washington Post, 24 Haziran 2018 erken seçimini okuyucularına, "Türkiye Cumhurbaşkanı, Haziran'da erken seçim kararı aldı" başlığıyla duyurdu.

Times of Israel
İsrail basını da gelişmeye geniş yer verdi. Times of Israel, son dakika gelişmesi olarak duyurduğu haberde, "Türkiye'de seçimler yaklaşık 1.5 yıl öne çekildi" ifadesi kullanıldı.

[old_news_related_template title="Son dakika.. Cumhurbaşkanı Erdoğan: 24 Haziran'da erken seçim kararı aldık" desc="AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ittifak ortağı MHP lideri Devlet Bahçeli'nin '26 Ağustos'ta erken seçim yapılsın' teklifine ilişkin kararını açıkladı. Bahçeli'nin takvimini bir ay geriye çeken Erdoğan, erken seçimin 24 Haziran 2018'de yapılmasına karar verdiklerini duyurdu. Erdoğan tam 6 dakika 3 saniye süren tarihi açıklamasını 'Konuyla ilgili yasal süreci hemen başlatıyoruz. YSK da seçim hazırlıklarına şüphesiz ki derhal başlayacaktır.' diye bitirdi. Bugün Meclis'e sunulan OHAL'in uzatılması teklifi de büyük olasılıkla kabul edilecek ve seçime OHAL'de gidilecek. İşte Türkiye'de şok etkisi yaratan acil seçim kararı ve detayları..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/04/iecrop/erdogan-bahceli-dha_16_9_1524057978.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/son-dakika-cumhurbaskani-erdogandan-erken-secim-aciklamasi-2358385/"]

Le Monde
Fransa'nın çok satan gazetelerinden Le Monde da 24 Haziran erken seçimlerine geniş yer ayırdı. Gazete, "Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, erken seçimlerin 24 Haziran'da yapılacağını duyurdu" başlığını atarken, "Seçimler planlanandan 1.5 yıl önce yapıldı. Bu açıklama birçoklarını şaşırttı" ifadesi yer aldı.

[old_news_related_template title="Önce bayram sonra erken seçim" desc="Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Devlet Bahçeli'nin erken seçim çağrısı üzerine bugün kameralar karşısına geçti ve kararı olumlu bulduğunu belirtip, '24 Haziran 2018' günü erken seçim yapılacağını söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/04/iecrop/secim-sandik-880-dha_16_9_1524057055.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/once-bayram-sonra-erken-secim-2358457/"]

 

[old_news_related_template title="CHP'li Tanrıkulu: OHAL'de yapılacak seçim dürüst olmayacaktır" desc="Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, OHAL'in uzatılacak olmasını eleştirerek 'OHAL koşullarında yapılacak seçim dürüst ve adil olmayacaktır, baskı ortamında gerçekleşecek bir seçim olacaktır' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/04/iecrop/secim-1_16_9_1524049631.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/chpli-tanrikulu-ohalde-yapilacak-secim-durust-olmayacaktir-2358094/"]

[old_news_related_template title="Erdoğan 24 Haziran dediğinde Meclis..." desc="Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın erken seçim açıklaması yaptığı sıralarda Meclis'te OHAL'in uzatılmasını görüşen vekiller tarihi basın açıklamasını heyecanla takip etti. O anlar SÖZCÜ muhabiri Zekeriya ALBAYRAK'ın objektifine böyle yansıdı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/04/iecrop/meclis-secim-takip-foto-zekeriya-880_16_9_1524060887.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/erdogan-24-haziran-dediginde-meclis-2358640/"]

[old_news_related_template title="24 Haziran tarihinin sırrı 'Karşılıklı fesih yetkisinde' mi" desc="AKP ve MHP, Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin 24 Haziran'a yapılması üzerinde anlaştılar. iPeki bunun siyasete etkisi ne olur? Neden 24 Haziran tarihi seçildi ? İşte senaryolar" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/04/iecrop/sandik-foto-depo_16_9_1524060619.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/24-haziran-tarihinin-sirri-karsilikli-fesih-yetkisinde-mi-2358646/"]