Mavi Marmara'nın ardından Türkiye-İsrail hattındaki en büyük ikinci kriz yaşanırken, İsrail basını Türkiye'nin bölgedeki en büyük müttefiklerinden biri olan Azerbaycan'ın İsrail'le gizlice görüştüğü ve yakınlaştığını haberleştirdi.

İsrail'in çok okunan gazetelerinden Haaretz, İsrail askerlerinin Gazze sınırında toplanan göstericilere çok sert müdahale ettiği sırada Azerbaycan'dan bir delegasyonun İsrail'e geldiğini ve temaslarda bulunduğunu yazdı. Haaretz'te yer alan haberde, Azeri delegelerin 13 Mayıs'ta İsrail'e geldiği ve 14 Mayıs'ta 62 Filistinli ölürken ekonomik açıdan görüşmeler yaptığı ortaya çıktı. Azerbaycan'ın Vergiden Sorumlu Bakanı Mikhail Jabarov önderliğindeki delegasyon içerisinde bazı bakan yardımcılarının da olduğu aktarıldı.

[old_news_related_template title="Türkiye-İsrail hattında bir ilk... İsrail hükümeti yangına körükle ilerliyor" desc="Ankara-Tel Aviv hattında sıcak bir gelişme yaşandı. Geçen haftalarda ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyarak büyükelçiliğini İsrail'e taşımasının ardından gösteri yapan binlerce Filistinli'ye İsrail ordusu orantısız bir güçle müdahale etmişti. 62 Filistinli hayatını kaybetmiş ve 3000 Filistinli gösterici yaralanmıştı. Bu gelişmeye en sert tepkiyi gösteren Ankara'ya misilleme yapmak isteyen İsrailli siyasetçiler, 'Sözde Ermeni soykırımını tanıyalım' çağrısında bulunmuştu. Bugün İsrail parlamentosundan bu teklife yanıt geldi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/05/iecrop/netanyahu-reuters-1_16_9_1527069847.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/turkiye-israil-hattinda-bir-ilk-israil-hukumeti-yangina-korukle-ilerliyor-2424681/"]
Haaretz'te yer alan haberde heyetin İsrailli bakan Zeev Elkin ile görüştüğü belirtilirken görüşmede iki ülkenin ortak çalışmaları ve ekonomik çalışmalarına yer verildi. İsrail'in en büyük yakıt ve enerji tedarikçisi olan Azerbaycan, bunun karşılığında İsrail de Bakü'ye çok sayıda silah satışı gerçekleştiriyor. Öyle ki Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, İsrail'den geçmiş yıllarda yaklaşık 5 milyar dolarlık silah aldıklarını söylemişti.

İSRAİL'E DIŞİŞLERİ BAKANINI GÖNDERDİ


Kapalı kapılar arkasındaki bu gelişmenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gazze'de yaşanan insanlık dramına anında müdahale etmiş ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nı İstanbul'da olağanüstü bir toplantıya çağırmıştı. Bu toplantıya öncelikle Cumhurbaşkanlığı düzeyinde katılım sağlayacağını açıklayan Azerbaycan, zirveye dışişleri bakanını göndermişti.