Salı günü, İspanyol sivil toplum kuruluşu Open Arms'ın Akdeniz'de yaptığı kurtarma operasyonunda parçalanmış bir teknede bir kadın ile bir bebeğin cesedine ulaşılmış, bir kadın ise kurtarılmıştı.

Bu operasyonun görüntülerinde, NBA yıldızı Marc Gasol'un da aktif olarak denizdeki yardım çalışmalarına katıldığı görülüyor. Gasol operasyonun ardından Twitter'a bir mesaj yazarak, "Hayal kırıklığı, öfke ve çaresizlik. Bu kadar savunmasız insanın denizde kaderlerine terk edilmesi inanılmaz" dedi.

gasol-reuters

BBC Türkçe'nin aktardığına göre bugün de İtalyan gazetelerinde mülakatları yayımlanan Marc Gasol, deniz yoluyla Avrupa'ya ulaşmaya çalışan göçmenlere yardıma, 2015'te 3 yaşındayken hayatını kaybeden Aylan Kurdi'nin görüntüleri sonrası karar verdiğini anlattı.

Gasol, La Repubblica gazetesine verdiği mülakatta, "Sizi bu çalışmalara katılmaya iten ne oldu?" sorusuna şöyle yanıt verdi:

"2015'te Türk sahillerinde ölen Suriyeli çocuk Aylan'ın fotoğrafı bende öfke hissi yarattı, aynı zamanda da bu gibi şeylerin bir daha yaşanmaması için her birimizin payına düşeni yapması gerektiğini anlamamı sağladı."

Gasol, Open Arms örgütünün kurucusu Oscar Camps'la tanışmasının ardından da örgütün gemisiyle yardım çalışmalarına katılmaya karar verdiğini anlattı. Gasol, Open Arms'ın kurucusu Camps'ın "tüm maddi, şahsi ve lojistik kaynaklarını bu davaya adamasına hayran kaldığını" söyledi.

multeci-reuters

Tanınmış bir basketbol yıldızı olarak, göçmenleri kurtarma çalışmalarıyla "örnek olmak" istediğini de söyleyen Gasol, "Bu yaşananların ne kadar vahim olduğunu göstermek zorundayız" dedi.

Corriere della Sera'ya da konuşan Gasol, geçen sene de denizdeki arama-kurtarma çalışmalarına katılmak istediğini ancak işi gereği bunu yapamadığını, bu sene ise tatilini bu şekilde geçirmeye karar verdiğini söyledi.

Gasol, önceki gün katıldığı kurtarma çalışmasında yaşananları şöyle aktardı:

"Libya'ya ait bir devriye gemisi ile bir ticari gemi arasındaki telsiz konuşmasını duyduk. Anladık ki, Libya devriye gemisi bir göçmen teknesinden aldığı göçmenleri Libya'ya geri götürüyordu. Göçmen teknesini de imha etmişlerdi. Ancak en az 3 kişiyi denizde terk etmişlerdi. Arama çalışmalarına başladık.

"Olay yerine vardığımızda ilk başta sağ kalan kimse yok gibi görünüyordu. Ama yaklaştıkça bir kadının sağ olduğunu gördük. Yarım metrelik bir tahta parçasına tek koluyla tutunuyordu. Bir kadın ve bir bebek ise ölmüştü.

Üçünü de önce botumuza sonra da gemimize taşıdık. Sağ olan kadını doktorlara emanet ettik. Şoktaydı. Kendisine yardım edeceğimizi söyledik. Kamerunlu olduğunu ve isminin Josefa olduğunu öğrendik."