ABD'nin Teksas eyaletinde yaşayan 26 yaşındaki Lizzie Velasquez, Marfan sendromu (anormal bağ dokusu) ve lipodistrofi (deri altında yağ dokusunun olmaması) adlı nadir görülen hastalıklara sahip. Günde 60 öğün bile yemek yese, 29 kilonun üstüne çıkamıyor. Küçükken göz, kulak ve ayaklarından operasyonlar geçirmek zorunda kalan ve doğduğundan beri kilo alma problemi yaşayan genç kadının 'Dünyanın En Cesur Kadını'na dönüşme hikâyesini anlatan 'Cesur Yürek' adındaki belgeseli, Teksas’ta düzenlenen interaktif etkinlik, film ve müzik festivalleriyle konferansların yapıldığı South by Southwest’te (SXSW) galasını yaptı.

YOUTUBE HAYATINI DEĞİŞTİRDİ
 


 

O sıralar 17 yaşında olan Velasquez'in YouTube'da gördüğü video hayatını değiştirdi. Videoda, kendisi hakkında 'Dünyanın En Çirkin Kadını' başlığı kullanılıyordu. Dört milyondan fazla izlenen videonun altında yapılan yorumlar ise kin ve nefret doluydu. İçlerinden biri “Senin yakılman lazım” , "Onu sokakta görsem kör olurdum", “Kafana bir silah daya ve kendini öldür” diyordu. Birçok kez intiharı düşündüğünü söyleyen Velasquez, bu yorumlar karşısında şok içinde kalmıştı.



BBC'nin haberine göre 'Geceler boyunca ağladım, ergendim ve hayatımın sona erdiğini düşündüm' diyor, o günlerini anlatırken Velasquez. 'Bunu önce hiçbir arkadaşıma söyleyemedim, böyle bir şey yaşadığım için şok içindeydim.' Doğduğunda yalnızca 1.2 kilo olan genç kadın, ailesinin desteği ve sevgisiyle yaşama tutunmuş. İnternette 'Dünyanın En Çirkin Kadını' olarak etiketlendikten sonra, güçlenmiş, ayağa yeniden kalkmış. Kendine YouTube'da bir kanal açmış ve 'kim olduğunuzdan, görünüşünüzden utanmayın' diyerek benzer konulardan muzdarip olanlara tavsiyeler vermeye başlamış.

Bugün Velasquez, önemli bir konuşmacı ve aktivist. Okullarda çocuklar arasında dalga geçme ve aşağılamalar üzerine konferanslar veren, ABD'de bu konuda ilk olabilecek bir yasa için lobi faaliyetleri yürüten Velasquez, şu sıralar hayatını anlatan bir kitap yazıyor. Hayatı ve güçlü duruşuyla Velasquez, artık 'Dünyanın En Cesur Kadını' olarak alkış topluyor.