Danimarka, Entegrasyondan sorumlu devlet bakanı Inger Stoejberg'in Danimarka'nın çok satan tabloid gazetesi BT'ye yazdığı bir köşe yazısıyla çalkalanıyor. Hatta Stoejberg'in makalesi, Washington Post gibi uluslararası kamuoyunda bilinen gazeteler tarafından da haberleştirildi ve skandalın boyutu büyüdü.

Yaklaşık 250.000 Müslüman'ın yaşadığı Danimarka'da Ramazan boyunca bazı sektörlerden çalışan Müslümanların işlerini bırakması çağrısında bulunan Stoejberg, "Açıkçası bir Müslümanın Danimarka toplumu gibi modern bir toplumda Ramazan'da oruç tutmasının toplum açısından sonuçları üzerine düşünmesi gerektiği kanısındayım. Danimarkalı Müslümanların dinlerini yaşama hakkını ellerinden almak istemiyorum, ancak Müslümanları Ramazan ayında işlerinden izin almaya teşvik etmeyi amaçlıyorum. Otobüs şoförleri 18 saat oruç tutarak güvenli bir biçimde otobüs kullanamaz" dedi.

danimarka-facebook

Stoejberg'in açıklamaları İskandinavya genelindeki Müslüman toplumlarından büyük tepki çekti. Finlandiya'nın Müslüman Birliği'nin başkanı Pia Jardi, "Bu absürt bir açıklama. Müslüman otobüs şoförlerinin Ramazan'da tehlikeli araç kullandıklarına dair bir bilgi yok" dedi. Danimarka hükümeti sözcüsü, Stojberg'in tartışmalı oruç açıklamasının hükümetin politikasını yansıtmadığını dile getirdi. Geçmişte de göçmen ve mülteciler konusunda skandal açıklamalarda bulunan Stojberg