Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Almanya Başbakanı Merkel arasındaki görüşme sona erdi. İki lider ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda ilk olarak söz alan Merkel'in açıklamalarından satır başları şöyle:

- Suriye konusunda dörtlü liderler zirvesinin kasım ayında yapılması için çalışıyoruz.

- İnsanların tüm çıkarlarını koruduğumuzu, ayrımcılığa uğramadan burada barışçıl bir yaşam sürmeleri için elimizden geleni yaptığımızı söyledim. Elbette camilere yönelik saldırılar kabul edilemez. Camilere karşı saldırılara tavır almaktayız.

- Son yıllarda malum bazı köklü karşıtlıklar olmuştur. Farklı görüşmelerimiz olmuştur. Basın özgürlüğü gibi konular olmuştur. Son derece somut durumların da çözüme ulaşması bizi mutlu etti. Halen Alman vatandaşı olarak tutuklu olan bir takım insanlar var. Bu konuda da bir çözüm bulunması için katkıda bulunmaya çalışıyorum.

- Yarın tekrar görüşmemiz olacak. Bu konuları da ele alacağız. Almanya olarak istikrarlı bir Türkiye olsun istiyoruz.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

- Sayın Merkel ile görüşmemizde bir süredir çalışmayan işbirliği mekanizmalarını işler kılmak noktasında fikir birliğine vardık.

-  Ülkemiz diğer alanlarda olduğu gibi ekonomi alanında gelebilecek tehditlere karşı hazırlıklı ve bunları bertaraf edebilecek güçtedir.

- Almanya'dan terör örgütleriyle daha etkin mücadele beklentilerimizi ve bu yöndeki taleplerimizi etraflıca ele aldık.

- Türkiye ve Almanya, mülteci krizinin akut döneminde de sorumluluk almış, ciddi fedakarlıklar ortaya koyarak bu süreci yumuşatmıştır.

- Ülkelerimizin huzuru, mutluluğu için özellikle güvenlik noktasında çok büyük önem ifade ediyor.


Ben olsam veririm


Açıklamaların ardından basın mensuplarının sorularına geçildi.

(FETÖ ve PKK sorusu)  Merkel: PKK, Almanya'da yasaklanmıştır. Bugün ayrıntıları ele almadık ama daha önce ele almıştık. FETÖ konusunda Türkiye'nin tabii ki savlarını ciddiye alıyoruz ama daha çok nesnel bulguya ve kanıta ihtiyacımız var. Almanya'da da aranan kişiler var."

Erdoğan ise Alman vatandaşlarının tutukluluğu ile ilgili bir soru üzerine, "Ne ben Almanya'nın hukuk sistemini, mahkemelerini eleştirme
hakkına sahibim ne sizler Türk yargı sistemini eleştirme hakkına sahipsiniz. Kendi ülkemde bile beğenmediğim kararların verildiği
zamanlar olmuştur. Ama uymak durumunda kalmışımdır. Saygı duyarız, duymayız ayrı konu" ifadelerini kullandı.

Merkel, Can Dündar'ın toplantıya katılmamasıyla ilgili soruya, "Tamamen kendisinin aldığı bir karar olmuştur" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Can Dündar'la ilgili, "Devletin sırrını ifşa eden bir ajan olduğunu biliyorsunuzdur. Bu kişi aradaki boşluğu fırsat bilerek Almanya'ya gelmiştir. Bu kişi ajandır ve Türkiye'de 5 yıl 10 ay ceza almış bir mahkumdur. Böyle bir suçlunun iadesini istemek en doğal hakkımızdır. Böyle bir şey benim başıma gelse ben veririm" dedi.


[old_news_related_template title="Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Dündar sorusuna yanıt: O bir ajan" desc="Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Almanya Başbakanı Merkel, ortak düzenledikleri basın toplantısında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Can Dündar'la ilgili sorulan soruya da yanıt verdi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/09/iecrop/merkel-erdogan-reuters_16_9_1538135064.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/cumhurbaskani-erdogandan-dundar-sorusuna-yanit-2651494/"]

 

[old_news_related_template title="Bild'den flaş iddia: Can Dündar varsa toplantı yok" desc="Almanya'nın Bild gazetesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Almanya ziyaretiyle ilgili çarpıcı bir iddiada bulundu. Gazete, Erdoğan ve Merkel'in düzenleyeceği ortak basın toplantısına akredite olan Can Dündar'ın, iki ülke heyeti arasında sorun yarattığını yazdı. Toplantının iptal edilmesinin gündeme geldiği belirtilirken, yapılan müzakereler sonucu Dündar'ın toplantıya katılmayacağı iddia edildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/09/iecrop/erdogan-reuters-487_16_9_1538128600.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/bildden-flas-iddia-can-dundar-varsa-toplanti-yok-2651225/"]