Suriye lideri Beşar Esad, en büyük müttefiki olan Rusya'nın devlet televizyonu Russia Today'e özel bir röportaj verdi. Esad, ABD'nin Suriye topraklarından bir an önce çıkması gerektiğini ifade ederken, ABD liderliğindeki koalisyonun desteklediği ve aynı zamanda PKK'nın Suriye uzantısı olan terör örgütü YPG/PYD ile ilgili de çarpıcı ifadeler kullandı.

Esad, YPG ile müzakerelere oturmanın ilk seçenekleri olduğunu ifade ederken, bu görüşmelerden sonuç alınamaması takdirde YPG/PYD'nin kontrolündeki bölgeleri 'güç kullanarak' ele geçireceklerini söyledi.

[old_news_related_template title="Esad'dan hamle! İki ülkeyi tanıdı..." desc="Suriye yönetiminin Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlığını tanıdığı ve bu ülkelerle diplomatik ilişkiler kurma konusunda anlaştığı açıklandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/05/iecrop/esad1_16_9_1527591593.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/esaddan-bir-garip-hamle-iki-ulkeyi-tanidi-2437180/"]

Kimyasal saldırı iddiaları

Esad Nisan ayında Duma'da Suriye ordusunun kimyasal silah kullandığı iddialarını da bir kez daha reddederek, "Ne çıkarımız var? Neden böyle bir şey yapalım? Bir hikâye, bir yalan anlattılar. Hem dünya genelinde hem de Batı'da bu yalana inanılmadı. Ama geri adım atamazlardı. O yüzden sınırlı ölçekte de olsa bir şey yapmaları gerekiyordu" dedi.

Suriye ordusunun Duma'daki silahlı güçlere yönelik operasyonlar devam ederken 7 Nisan'da kimyasal silah kullandığı iddia edilmişti.

Saldırıda 40'tan fazla kişinin hayatını kaybettiği belirtilmiş, Suriye hükümeti ve müttefiki Rusya kimyasal silah kullanıldığı iddialarını reddetmişti.

Ardından 14 Nisan'da ABD öncülüğünde İngiltere ve Fransa'nın da katılımıyla Suriye ordusuna ait bazı hedefler hava operasyonlarında vurulmuştu.


'ABD ve Rusya çatışmanın eşiğine geldi'

Russia Today kanalına konuşan Esad, o günlerin son derece kritik olduğunun altını çizdi ve Rus hükümetine sağduyulu davranışı için teşekkür etti:

"Ruslar saldırıların geleceği üsleri imha edeceklerini söylediler. Elimizde delil yok ama ciddi kaynaklara dayanan bilgiler var. Ruslar Suriye genelinde kapsamlı bir hava operasyonuna hazırdı. O yüzden de Batılı güçler sınırlı bir hava saldırısıyla yetindi."

Suriye'nin kuzeyinde ABD özel harekât birliklerinin görev yaptığı bölgeler bulunuyor.

O dönemde Rusya ve ABD'nin doğrudan çatışmaya girmesi riskinin ortaya çıktığını anlatan Esad, krizin 'Rusya'nın sağduyulu yaklaşımıyla aşılabildiğini ifade etti ve "Neyse ki ABD - Rusya çatışması önlenebildi. ABD yönetiminin sağduyusu sayesinde değil, Rus yönetiminin sağduyusu sayesinde önlendi" diye konuştu.


[old_news_related_template title="Son dakika... ABD'den Esad'ın hamlesine ilk tepki geldi" desc="ABD'den, Suriye'nin Güney Osetya ve Abhazya'yı ülke olarak tanıma kararının ardından ilk tepki geldi. Dışişleri Bakanlığı Suriye'yi kınarken, bölgedeki Rus askerlerine de çekilme çağrısında bulundu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/03/sondakika-20180305.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/son-dakika-abdden-esadin-hamlesine-ilk-tepki-geldi-2439439/"]