ABD'nin 43. başkanı George W. Bush tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Baba Bush" olarak bilinen 41. ABD Başkanı Bush'un hayatını kaybettiği ifade edildi.

ABD'nin 41. Başkanı George Herbert Walker Bush'un eşi ve ABD'nin 43. Başkanı George Walker Bush'un annesi Barbara Bush, 1991'de Türkiye'yi ziyaret etmişti. Bush ailesi ziyarette dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal ve eşi Semra Özal ile birlikte Sultanahmet Camii önünde basına poz vermişti. ABD'nin 41. Başkanı George Herbert Walker Bush'un eşi ve ABD'nin 43. Başkanı George Walker Bush'un annesi Barbara Bush, 1991'de Türkiye'yi ziyaret etmişti. Bush ailesi ziyarette dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal ve eşi Semra Özal ile birlikte Sultanahmet Camii önünde basına poz vermişti.


Bir süredir tedavi gören Bush'un, Teksas eyaletinin Houston kentinde öldüğü kaydedildi.

Baba Bush 1993'te başkanlık görevini Bill Clinton'a devretmiş, Clinton ise 2001'de görevi George W. Bush'a devretmişti. Baba Bush 1993'te başkanlık görevini Bill Clinton'a devretmiş, Clinton ise 2001'de görevi George W. Bush'a devretmişti.


Açıklamada, "Jeb, Neil, Marvin, Daro ve ben kayda değer 94 yıllık yaşamının ardından babamız Bush'un öldüğünü açıklamaktan dolayı üzgünüz. George H.W. Bush yüksek bir karaktere sahipti ve bir evladın isteyebileceği en iyi babaydı." sözlerine yer verildi.

Bush ve Sovyetler Birliği'nin son lideri Gorbaçov Moskova'da. Bush ve Sovyetler Birliği'nin son lideri Gorbaçov Moskova'da.


1989-1993 yılları arasında Beyaz Saray'da bulunan Bush, özellikle Sovyetler Birliği döneminin sonunda görev yapan ABD Başkanı olarak tarihteki yerini almıştı.

GEORGE H. W. BUSH KİMDİR?

Tam adı George Herbert Walker Bush, 12 Haziran 1924'te, Milton, Massachusetts'te doğmuştur. 1989-93 arasında Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) 41. başkanı, 1981-89 arasında da ABD'nin 43. başkan yardımcısı.

George H. W. Bush, Neil, George W., Barbara, Jeb ve Marvin 1956 yılından bir aile fotoğrafı. George H. W. Bush, Neil, George W., Barbara, Jeb ve Marvin 1956 yılından bir aile fotoğrafı.


Hayatta olan ABD başkanları ve başkan yardımcıları arasında en yaşlı olan, ayrıca II. Dünya Savaşı gazisi son ABD başkanıdır. ABD'nin 43. başkanı George W. Bush'un babasıdır.

ESKİ SAVAŞ PİLOTU

Connecticut eyaleti senatörlerinden banker Prescott Sheldon Bush (1895-1972) ile Dorothy (Walker) Bush (1901-1992) çiftinin oğludur. Doğumundan kısa süre sonra Bush ailesi Greenwich, Connecticut'a taşındı. Bush Greenwich'te büyüdü; orada ve Andover'da (Massachusetts) özel okullarda okudu.

Bush'un eşi Barbara da 17 Nisan'da hayatını kaybetmişti. Bush'un eşi Barbara da 17 Nisan'da hayatını kaybetmişti.


Andover'daki Phillips Akademisi'ni bitirdikten sonra Deniz Kuvvetleri Yedek Birlikleri'nde yedeksubay oldu. II. Dünya Savaşı sırasında (1942-44) Büyük Okyanus'taki uçak gemilerinde torpido bombardıman pilotu olarak görev yaptı. Üstün Uçuş Nişanı'nı kazandı.

CIA BAŞKANLIĞI YAPTI

1959'dan itibaren Houston'da Cumhuriyetçi Parti'de etkin görev aldı. 1964'te Senato seçimlerinde, kendisini aşırı sağcı olmakla suçlayan Demokrat Parti'li rakibi Ralph Yarborough'ya karşı başarısız olduktan sonra, 1966'da Cumhuriyetçi Parti'den Temsilciler Meclisi'ne seçildi. 1970'te bu sandalyeyi bırakarak Senato seçimlerine katıldıysa da gene başarısız oldu.

Eski başkanlardan Obama, Bush'a 'Başkanlık Özgürlük Madalyası' takarken. Eski başkanlardan Obama, Bush'a 'Başkanlık Özgürlük Madalyası' takarken.


Başkan Richard Nixon, Bush'u ABD'nin Birleşmiş Milletler nezdindeki büyükelçiliğine atadı (1971-72). Bush 1973'te Watergate Skandalı alevlendiği sırada Cumhuriyetçi Parti Ulusal Komitesi'nin başkanı oldu. Uzun süre Başkan Nixon'ı desteklediyse de Ağustos 1974'te başkanı istifaya çağırmak zorunda kaldı. Aynı yılın sonuna doğru Başkan Gerald R. Ford tarafından Pekin'de ABD İrtibat Bürosu'nun başına getirildi. Merkezi Haberalma Örgütü (CIA) başkanlığına (1976-77) atanmasına değin bu görevde kaldı.

1988 SEÇİMLERİNDE ABD'NİN BAŞINA GEÇTİ

1988 başkanlık seçimlerinde neredeyse rakipsiz biçimde partisinin adayı oldu ve Demokrat Parti'nin adayı Yunan asıllı Massachusetts valisi Michael Dukakis karşısında halkın yüzde 54'ünün oyunu alarak seçimi kazandı. Bush, Reagan'ın izlediği politikalarda önemli bir değişikliğe yönelmedi. Ama Reagan'ın Demokratların çoğunlukta bulunduğu Kongre'ye karşı cephe alan tutumundan uzak durdu.

Baba Bush, oğlunun görevi devraldığı gün yanındaydı. Baba Bush, oğlunun görevi devraldığı gün yanındaydı.


Aralık 1989'da, ABD'de uyuşturucu kaçakçılığıyla suçlanan Panama lideri General Manuel Antonio Noriega'yı devirmek amacıyla ABD kuvvetlerinin bu ülkeyi işgal etmesi emrini verdi (ABD'nin Panama'yı işgali). Öte yandan Nikaragua'nın demokratik seçimlere yönelmesi üzerine ABD'nin bu ülkedeki ayaklanmacılara yönelik yardımını kesti.

Bush, 85. doğum gününü paraşütle atlayarak kutlamıştı. Bush, 85. doğum gününü paraşütle atlayarak kutlamıştı.