Bütün Dünya'nın itirazına rağmen ABD'nin İsrail Büyükelçiliği'ni Kudüs'e taşımasının ardından İsrail ordusunun orantısız güç kullanarak 62 Filistinli'yi öldürdüğü ve 3.000'den fazla göstericiyi yaraladığı olayların ardından sıcak bir gelişme yaşandı. Filistin, Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne başvurarak İsrail yargılanmasını talep etti.

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el Maliki, Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (ICC) bugün başvuru yaparak İsrail'in yerleşim politikalarından doğan insan hakları ihlalleri iddialarının soruşturulmasını istedi. Başvuru, 2015 yılında Filistinlilerin bölgede işlendiğini iddia ettikleri suçların savcılar tarafından soruşturulmasını isteyen başvurudan daha ciddi suçlamalar içeriyor.

Yeni başvuru, önceki soruşturma talebi bağlamında mahkemeye, daha kapsamlı bir soruşturma açma yetkisi verebilir. Bakan el Maliki, mahkemeden işlendiği öne sürülen suçların "gecikmeksizin" soruşturulmasını istedi. Bu başvuruyla ICC savcıları 2014 yılından bu yana İsrail'in işlediği iddia edilen tüm suçları soruşturabilecek.

İsrail yönetimi ise gelişme hakkında, "Yasal dayanağı yok" yorumunu yaptı.