Fransa'da akaryakıt fiyatlarına zammı protesto için “Sarı Yeleklilerin” düzenlediği gösteriler nedeniyle, hükümet olağanüstü hâl ilân edilmesi seçeneğini gözden geçiriyor. Fransız hükümet sözcüsü, yeni olayların önlenmesi için her türlü seçeneğin incelendiğini açıkladı.

Haftalardır devam eden gösterilerin ardından yetkililer OHAL'in masada olduğunu açıkladı. Haftalardır devam eden gösterilerin ardından yetkililer OHAL'in masada olduğunu açıkladı.


Hükümet sözcüsü, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Başbakan Edouard Philippe ve İçişleri Bakanı Christophe Castener’in uygun tedbirleri görüşmek üzere Pazar günü biraraya geleceğini belirtti. Sözcü, barışçı göstericilere de görüşme çağrısında bulunulduğunu ifade etti.

Göstericiler, Paris'in işlek caddelerine barikat kurdu. Göstericiler, Paris'in işlek caddelerine barikat kurdu.


Araçlarda bulundurulması zorunlu olan reflektörlü sarı yelekleri giyerek eylem yaptıkları için "Sarı Yelekliler” olarak adlandırılan göstericilerin Cumartesi günü başkent Paris'te düzenlediği eylemde 133 kişinin yaralandığı açıklandı. Paris emniyet yetkililerinin yaptığı açıklamada, yaralananların 23’ünün güvenlik görevlisi olduğu belirtildi. Olaylar sonucu 412 kişinin gözaltına alındığını, bunlardan 378'inin hâlâ gözaltında bulunduğu kaydedildi.

Göstericiler çok sayıda otobüs durağı ve vitrini parçaladı. Göstericiler çok sayıda otobüs durağı ve vitrini parçaladı.


Sarı Yelekliler, Paris’teki ünlü Champs-Elysees caddesinde Zafer Anıtı çevresinde toplandı. Bordeaux, Breste, Toulouse, Lille ve Marsilya başta olmak üzere onlarca kentte de gösteriler düzenlendi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron eylemcilerin taleplerine olumlu yanıt vermezken, hükümet ile Sarı Yelekliler arasında yapılan görüşmelerden herhangi bir sonuç çıkmadı. Başlangıçta yakıt fiyatlarının arttırılmasına karşı ortaya çıkan Sarı Yelekliler, vergi artışının yanı sıra artık sosyal adaletsizlik ve siyasetçilere olan güvensizliğe ilişkin tepkilerini de dile getirmeye başladı.

Turistlerin uğrak noktası olan cafeler yandı. Turistlerin uğrak noktası olan cafeler yandı.


Akaryakıt fiyatlarının artırılmasının yanı sıra Cumhurbaşkanı Macron'un protesto edildiği gösteride olaylar çıkmıştı. Polis tarafından oluşturulan güvenlik barikatını aşmak isteyen, araçları ateşe veren ve polise cam kırıkları fırlatan göstericilere polis müdahale ederek, göz yaşartıcı bomba ve tazyikli su sıkmıştı. Gösteriler sırasında yaklaşık 5 bin polis memuru görev yapmıştı. Sarı Yelekliler, üç haftadır Cumartesi günleri eylem yapıyor. İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre, dün yapılan gösteriye yaklaşık 75 bin kişinin katıldığı tahmin ediliyor. Sarı Yelekliler, akaryakıt fiyatlarına zam yapılmasının yanı sıra vergi indirimi ve asgari ücret ile emekli maaşlarını artırılmasını talep ediyor.