Türkiye'nin YPG/PYD'ye yönelik başlattığı Zeytin Dalı Harekatı'ında Afrin kent merkezinin TSK ve ÖSO'nun kontrolüne geçmesinin ardından gözler ABD askerlerinin de konuşlanmış olduğu Menbiç'e çevrildi.

ABD'den daha önce yapılan açıklamalarda, Suriye bulunan askerlerinin IŞİD ile mücadele kapsamında bölgede konuşlandığını ifade etmiş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, olası operasyon sinyali verdiği Menbiç'ten çekilmeyeceğini duyurmuştu. Ancak yaşanan son gelişmelerle birlikte Menbiç'te kartlar yeniden dağıtılacak gibi görünüyor.

TRUMP: EN KISA ZAMANDA ÇEKİLECEĞİZ

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Perşembe günü Ohio eyaletinde katıldığı etkinlikte yaptığı konuşmanın gündem maddeleri arasında Menbiç de bulunuyordu.

Trump, ilk kez ABD askerlerinin Suriye'den çekileceğinin sinyalini verdi. ABD Başkanı, "Orada bulunmamızın tek nedeni IŞİD'di. Bu hedefe de büyük ölçüde ulaştık. Bırakalım artık başkaları Suriye ile ilgilensin. Çok yakın bir zamanda Suriye'den çekiliyoruz" diye konuştu.

Öte yandan kafaları karıştıran açıklama ilerleyen saatlerde ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan geldi. Sözcü Heather Nauert, ABD Başkanı'nın açıklamalarından haberi olmadığını ve askerlerinin Suriye'den çekilmesi gibi bir planları olmadığını söyledi.

 

MACRON'DAN YPG'YE AÇIK DESTEK

ABD tarafında bu gelişmeler yaşanırken belki de en sıcak açıklama Fransa'dan geldi. Cumhurbaşkanı Macron, YPG/PYD heyetini kabul etti. Fransa Cumhurbaşkanı, Fransız askerlerinin "Türkiye ilerleyişine engel olmak için" Menbiç'e konuşlanacağını duyururken, "Kürt yetkililere destek sözü verdik" açıklamasında bulundu.

Türkiye'nin güvenlik kaygılarının farkında olduklarını belirten Fransa Cumhurbaşkanı, YPG/PYD ve Türkiye arasında arabuluculuk yapabileceklerini ifade etti. Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada Macron'un terör örgütüne destek olmak için asker gönderme iddialarının gerçek olmadığı belirtildi ve iddialar yalanlandı.

GÖRÜŞME SONRASI YPG'DEN AÇIKLAMA: SÖZ VERMİŞTİ

Görüşme sonrası Reuters’a konuşan terör örgütü YPG üyesi de, “Macron, IŞİD’le savaşa destek olmak ve Türkiye’nin ilerlemekten vazgeçirmek için Menbiç’e asker gönderme sözü vermişti” ifadesini kullandı.

[old_news_related_template title="Son Dakika... Fransa'dan Türkiye'yi kızdıracak YPG açıklaması" desc="Fransa Cumhurbaşkanı Macron, YPG dahil Kürt yetkililere Suriye'nin kuzeyinde istikrar sağlanması için destek garantisi verdiklerini açıkladı. Macron, SDG-Türkiye arasında da arabulucu olmak istediklerini söyledi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/03/sondakika-20180305.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/son-dakika-fransadan-turkiyeyi-kizdiracak-ypg-aciklamasi-2319184/"]

 

[old_news_related_template title="Son dakika... Trump: Yakın zamanda Suriye'den çekileceğiz" desc="ABD Başkanı Donald Trump'dan son dakika açıklaması geldi. Trump yaptığı açıklamada 'Yakın zamanda Suriye'den çekileceğiz' dedi. Konuyla ilgili ABD Dışişleri Sözcüsü Heather Nauert ise 'Suriye'den çekilme politikasından haberdar değilim' açıklaması yaptı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/03/iecrop/2018-03-29t184601z_1787419560_rc17a2794990_rtrmadp_3_usa-trump-infrastructure_16_9_1522357076.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/son-dakika-trumptan-suriye-aciklamasi-2319076/"]

 

[old_news_related_template title="ABD'den flaş Sincar açıklaması" desc="ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Türkiye'nin Sincar'a girişeceği herhangi bir operasyon için Irak hükümetinin onayının alınması gerektiğini söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/03/iecrop/abd-disisleri-bakanligi-sozcusu-heather-nauert_16_9_1521781866_16_9_1522377011.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/abdden-flas-sincar-aciklamasi-2319357/"]