BBC Türkçe'de yer alan habere göre uydu, yörüngeye giren gezegenlerin yüzlerini değiştirdiklerinde ortaya çıkan parlaklıkta azalma işaretlerini yakalama umuduyla çok sayıda yıldız sistemini inceleyecek.

Tess uydusunun amacı, uzayda farklı teleskopların daha ayrıntılı bir şekilde inceleyeceği yerlerin bir kataloğunu yapmak.

Projeye liderlik eden Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden (MIT) George Ricker, "Tess'te neredeyde tüm gökyüzünü gözlemleyebilecek dört adet çok hassas kamera bulunuyor. Tess'in tespit edeceği türdeki gezegenler transit adı verdiğimiz bir süreçle ortaya çıkıyor. Ev sahibi yıldızın önünden geçince gezegenin gölgesini görebiliyoruz" dedi.

Uydu dünyanın etrafında elips bir yörüngede dönecek. Uzmanlar uyduyu ayın çekim gücünden yararlanabilecek şekilde tasarladı. Böylece araç çok az yakıt kullanacak ve onyıllarca görev yapabilecek. Projeye katılan MIT uzmanı Jennifen Burt, "Tess ilk iki yılda görevinin büyük kısmını tamamlayacak. Jupiter'den küçük iki ila üç bin gezegen bulmayı bekliyoruz" dedi.