Fransa'da hafta sonu tekrar alevlenen sarı yelekli gösterilerinin ardından gözler Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'da... Başta başkent Paris olmak üzere birçok kente yayılan gösteriler sonrasında Fransa'da hasar tespit ve temizlik çalışmaları devam ederken yağmacılık olaylarıyla ilgili soruşturma başlatıldı.

Olayların başladığı günden beri konuyla ilgili net bir açıklama yapmayan Macron'un bugün TSİ 22:00 sularında TV karşısında halka hitap edeceği açıklandı. Bu sabah sendika, işveren örgütleri ve yerel yönetim yetkilileriyle görüşecek olan Macron böylelikle ülkeyi hazırlıksız yakalayan örgütsüz harekete verilecek yanıtı oluşturmaya çalışacak.

En son 27 Kasım'da televizyondan halka hitap eden ve "serseriler" yüzünden politikalarını değiştirmeyeceğini söyleyen Macron, geçen hafta salı günü yapmayı planladığı akaryakıt zamlarını geri almıştı. Buna rağmen gösteriler anketlerde dibi gören Macron karşıtı bir ayaklanmaya dönüştü.

Hafta sonu alevlenen olaylarda bazı göstericiler Fransız tarihiyle bütünleşmiş giyotin maketiyle meydanlara çıktı. Giyotinin üzerinde Macron'un partisine ithafen, Hafta sonu alevlenen olaylarda bazı göstericiler Fransız tarihiyle bütünleşmiş giyotin maketiyle meydanlara çıktı. Giyotinin üzerinde Macron'un partisine ithafen, "En Marche!" yazılıydı.


Dört haftadır süren olaylarda, siyasi partiler ve sendikalar ile hükümet arasında geleneksel olarak kullanılan iletişim kanalları işe yaramadı. Çalışma Bakanı Muriel Penicaud dün LCI televizyonunda, Macron'un bugün "somut ve acil" önlemler açıklayacağını ancak bunlar arasında asgari ücreti artırmanın bulunmadığını söyledi. Bakan, "Asgari ücreti artırmak istihdamı mahveder. Pek çok küçük işletme bunu kaldıramaz ve iflas eder" dedi.

136.000 GÖSTERİCİ SOKAĞA ÇIKTI, 1709 KİŞİ TUTUKLANDI


Hükümet sözcüsü Benjamin Griveaux da gerçekçi olmayan beklentilere karşı uyardı ve "Sarı Yeleklilerin sorunları sihirli bir değnekle çözülemez" dedi. Yetkililer Cumartesi günü ülke genelindeki gösterilere 136,000 kişinin katıldığını ve 1,000 kişi Paris'te olmak üzere 1,709 kişinin tutuklandığını söylediler. Gazetecilere açıklama yapan Paris savcısı Remy Heitz, "İnsanların her şeyi yakıp yıkıp, sonra da hiçbir adli yaptırımla karşılaşmadan evlerine gidebileceklerini düşünmelerine izin veremeyiz" dedi.

Hafta içinde olaylar durulurken, hafta sonu tekrar alevlendi. Hafta içinde olaylar durulurken, hafta sonu tekrar alevlendi.


Paris'te bankalar, oyuncak mağazaları, gözlükçüler ve benzeri pek çok perakende satış yapan dükkanın vitrinleri, tahta perdelerle korunmasına rağmen göstericiler tarafından parçaladı. Ünlü Champs Elysees bulvarı yakınından bir duvarda, "Noel'den sonraya kadar dayanamayacaksın Emmanuel" yazısı göze çarpıyor. Fransa'da tüm araçlarda bulundurulması zorunlu olan sarı fosforlu renkteki yeleklerden esinlenen yaklaşık 300,000 kişinin ülke çapında sokaklara dökülerek hayat pahalılığını ve Macron'un ekonomik reformlarını protesto ettikleri gösteriler 17 Kasım tarihiden beri sürüyor.