Güney Kore Birleştirme Bakanı Cho Myeong-gyun’un başkanlığında, iki ülke arasında değişim ve işbirliği konseyi bugün masrafların karşılanmasına ilişkin konuyu onayladı. Konseyin onayıyla Güney Kore hükümeti, iki ülke arası işbirliği fonundan gelen parayı Kuzey’in tezahürat takımının, sanat topluluğunun ve tekvando gösteri ekibinin Güney Kore’de kaldıkları süre içindeki masraflarını karşılayacak.

Toplantı sırasında Birleştirme Bakanı Cho Kuzey Kore heyetinin ziyareti ve iki ülke arasındaki kültürel işbirliği projelerini gerçekleştirmek için maddi destek sağlanması anlamına geldiğini söyledi. Konseye başkanlık eden Cho, Kuzey Kore’nin olimpiyatlara katılımının Kore Yarımadası’ndaki barış yolunda kilometre taşı olduğunu da sözlerine ekledi.

Cho ayrıca, Güney’in Birleşmiş Milletlerin yaptırımlarını ve uluslararası normları akıllarında tutarak Kuzey’e ev sahipliği yaptıklarını ancak Kuzey’in tüm dünyaya meydan okurcasına nükleer silah geliştirme konusundaki tutumlarıyla ilgili endişelerini dile getirdi.

Güney Kore Hükümeti ayrıca, Ocak ayının sonuna doğru, Kuzey Kore’nin 2018 PyeongChang Kış Olimpiyatlarına katılımıyla ilgili masraflarını karşılamak için Kuzey ile Güney ortak işbirliği fonundan 522 bin TL harcama kararı almıştı.

Kuzey Kore’nin 8 Mart’ta başlayacak 2018 Kış Paralimpik Olimpiyatları’na katılımı sırasında ayrılacak miktarın ileri bir tarihte görüşüleceğini açıklandı. (İHA)