Reuters ile yaptığı söyleşide, kurda gelinen seviye ve Erdoğan'ın faiz ve Merkez Bankası ile ilgili söylemlerini "Çok yanlış! Memleketi uçuruma götürüyor" şeklinde yorumlayan İnce, "Merkez Bankası'nın bağımsız olması gerekiyor. Diğer ekonomik kurumların özerk olması gerekiyor. Kuralların işlemesi gerekiyor. Yani Erdoğan bunları ideolojik saplantılarla yapıyor. Bu bilime aykırı bir davranıştır. Onun için Türkiye yanlış yöne gidiyor. İnşallah 24 Haziran'da ben kazanacağım; o zaman bilimi, hukuku uyguladığımızda bu gidişe dur diyeceğiz" dedi.

İnce sözlerini, "Bilim bunu diyor, dünya bunu diyor, ekonomi bunu diyor.. Komplekse de gerek yok. 'Ben yönetirim, ben yaparım. Sınavı kaldırın deyince kaldırırlar, Başakşehir maçına gidin deyince giderler, faiz indirilsin deyince indirirler, üniversiteyi bölün deyince bölerler', böyle bir yapıdan başarı çıkmaz" diye sürdürdü.

EĞİTİM VE ADALET EN ÖNCELİKLİ SORUNLAR


Cumhurbaşkanı adayı olarak Türkiye'de çözülmesi gereken en acil sorunu "eğitim ve adalet" olarak tanımlayan İnce, ekonominin gelişmesi için, eğitimin ve yargının güçlenmesi gerektiğini aksi takdirde yatırımcının gelmeyeceğini ve ekonominin büyümeyeceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı olması durumunda gençlere odaklanacağının altını çizen İnce, "Gençler Twitter'da dalga geçebilecekler, ben onları mahkemeye vermeyeceğim. Bir yurttaşı hangi yasalar koruyorsa cumhurbaşkanı olarak da beni aynı yasalar korusun... Cumhurbaşkanı ayrıcalıklı olmayacak... Gençlerin özgür düşünmeleri, eleştirmeleri için uğraşacağım... Hedefim pozitif bilimi konuşmak, kavga eden bir cumhurbaşkanı değil yol gösteren bir cumhurbaşkanı olmak" diye konuştu.

ince-reuters

Bu seçimin daha önceki seçimlerden farkını ise İnce şöyle açıkladı: "Ortada yeni bir anayasa var, bütçeyi, yürütmeyi, yargıyı, her şeyi bir kişiye veren bir anayasa. Bu ilk kez olacak. Onun için bunu verirsek belki de bundan sonraki seçimler anlamsız olacak. Onun için vermemeliyiz. Yani bir faniye böyle bir yetki verilmez, kimseye verilmemelidir. Bana da verilmemelidir. Çok tehlikeli buluyorum."

PARLAMENTER SİSTEME GEÇİŞ NASIL OLACAK?


İnce seçilmesi durumunda parlamenter sisteme geçişin nasıl olacağı sorusuna, "Birincil işimiz, yüksek yargının doğru şekillenmesi, adil şekillenmesi, buradan başlamalıyız. Hemen üç ayda geçemeyiz. Bu kısa sürede olmayacak" dedi. Parlamenter sisteme geçiş sürecinde cumhurbaşkanı olarak yeni anayasanın verdiği bazı yetkilerini kullanmayacağını söyleyen İnce, "Bunlardan birisi bütçe hakkında olacak. 81 milyonun bütçesini bir kişi tek başına belirleme hakkına sahip olmamalı, bu yetkiyi meclise devretmeliyiz" ifadesini kullandı.

İnce yurt dışına güven vermenin en önemli unsurlarından birinin de demokratik tavır olduğuna dikkat çekerek, "Onun için dövizi durduramazsınız, faizi durduramazsınız, ideolojik takıntılarla karşı çıktığınız bazı şeylerle Türkiye'ye çözüm üretemezsiniz" dedi.

"Demokrasisini tamir etmiş bir ülke hayal ediyorum" diyen İnce, "çılgın projem" olarak nitelendirdiği "huzur" konusunda ne yapacağını ise İnce şöyle açıkladı: "Önce adalete inanacak insanlar... Cumhurbaşkanı bisiklete binebilen birisi olacak. Cumhurbaşkanı saraylarda yaşamayacak kendi evinde yaşayacak. Şeffaf olacak hesapla verebilir biri olacak... Politikamız sıra dışı, radikal, medyatik, ayaküstü açıklamalar değil, efelenen değil; 'ey Merkel, ey Amerika, ey Hollanda diye bağırmayan, gerçekçi tutarlı politika uygulamak"

İnce 'barış, büyüme ve adil bölüşümden oluşan ve "3B" olarak tanımladığı projenin önemine de dikkat çekerek, "Kimseyi dışlamıyorum, ötekileştirmiyorum, barıştırmak istiyorum, bir büyük şemsiye altında buluşturmak istiyorum bunu başarırsam Tayyip Erdoğan yenilecek tabii ki" dedi.

MİTİNGLERDE DEĞİŞİM RÜZGARI VAR


Katıldığı mitinglerde bir değişim rüzgarının estiğini vurgulayan İnce, "Gerek referandum sürecinde gerek ondan önce defalarca mitinglerde bulundum, bu mitinglerde yakaladığım ivmenin şimdi ile kıyaslandığında çok farklı olduğunu, korkunç bir rüzgar olduğunu görüyorum... Topluluğun üçte biri üniversite öğrencisiydi. Gençler ve kadınlar varsa orada başarı olacaktır diye düşünüyorum" dedi.

İnce bu mitingleri Türk medyasının yayınlamadığını ve bu sorunun devam etmesi durumunda medya kuruluşlarının önünde miting yapmayı planladıklarını da söyledi.