İngiltere Başbakanı Theresa May, muhalefet partilerinin yanı sıra lideri olduğu Muhafazakar Parti'den bazı milletvekillerinin de tepkisini çeken Brexit anlaşmasına son şeklini vermek üzere Brüksel ile müzakerelere devam ediyor.

Brexit anlaşmasının Pazar günü AB liderler zirvesinde oylanması planlanıyor.

Ancak Daily Telegraph, geçen hafta İngiltere hükümetinin kabine toplantısında görüşülen taslak anlaşma metnine itirazların geldiğini, Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt'ın Türkiye'yi örnek göstererek metin üzerinde değişikliklerin yapılması gerektiğini söylediğini aktardı.

[old_news_related_template title="AB heyeti Ankara'da: Dönem başkanı Türkiye karşıtı ama konuşmada adaylık vurgusu" desc="Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Avrupa Birliği süreci ile ilgili Ankara'da açıklamalarda bulundu. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn ile basın toplantısı düzenleyen Çavuşoğlu, 'Türkiye'yi dışlayan, aday ülke olduğunu inkar eden açıklamaların faydası yoktur' dedi. Mogherini de yapılan toplantının yapıcı olduğunu dile getirdi. Avrupa Birliği dönem başkanı Avusturya başta olmak üzere birçok AB üyesi Türkiye'nin üyeliğine karşı çıkarken Mogherini, 'Yakın bir iş birliği konusunda görüştük. Türkiye stratejik ortağımız ve aday ülke' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/11/iecrop/hahn-mogherini-cavusoglu-reuters_16_9_1542879098.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/cavusoglu-ab-reformlarini-gozden-gecirecegiz-2752709/"]

O kabine toplantısından sonra Brexit Bakanı Dominic Raab ile Çalışma ve Emeklilik Bakanı Esther McVey istifalarını vermişlerdi.

'AB'NİN BİR UYDUSU'


Daily Telegraph, Dışişleri Bakanı Hunt'ın mevcut anlaşma metninin İngiltere'yi 'AB'nin bir uydusu' konumuna düşüreceğini ve İngiltere'yi Türkiye gibi süresiz biçimde AB'ye üye olmaksızın Brüksel'in politikalarına bağımlı kılacağını söylediğini yazdı.

Haberde Hunt'ın bu durumu Türkiye'nin 31 yıldır devam eden üyelik müzakereleri sonucu oluşan Brüksel-Ankara ilişkilerine benzettiği ve 'Türkiye tuzağı' olarak nitelendirdiği aktarıldı.

MAY CUMARTESİ GÜNÜ BİR KEZ DAHA GİDİYOR

Haberde, Hunt'ın ayrıca anlaşma konusunda diğer AB üyesi ülkelerle bir mutabakata varılsa dahi metnin İngiltere Parlamentosu'nun da onaylanması gerektiğini hatırlattığı ve mevcut haliyle anlaşmanın parlamentodan geçmesinin mümkün olmadığı uyarısını yaptığı vurgulandı.

Öte yandan İngiltere Başbakanı Theresa May dün Brüksel'de Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile görüştü. Brexit anlaşmasına son şeklini vermeye çalışan taraflar, Cumartesi günü bir kez daha Brüksel'de buluşacak.