İran çapında Kutsal Savunma Haftası dolayısıyla düzenlenen askeri törenlerin Huzistan ayağı kana bulandı.

iran-saldiri-reuters

8 yıl süren Irak-İran savaşının bitişinin yıldönümünün anıldığı törenlere eyalet başkenti Ahvaz'da silahlı saldırı düzenledi. Yerel kaynaklardan edinilen ilk bilgilere göre askeri üniforma giymiş 4 saldırgan, töreni izleme bölümünün arkasından askerlere ateş açtı.

iran-saldiri-aa2

Yetkililerin yaptığı açıklamalara göre saldırıda 25 kişi hayatını kaybederken, 60 kişi de yaralandı. Kurbanların çoğu Devrim Muhafızları mensubu olmakla beraber içlerinde çocuklar dahil siviller de var.

Bazı basın mensupları, yere yatarak saldırı anında yaşanan olayları takip etmeye çalıştı. Bazı basın mensupları, yere yatarak saldırı anında yaşanan olayları takip etmeye çalıştı.


 

ZARİF: ABD İLE MÜTTEFİKLERİ SORUMLU

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, saldırıdan 'ABD ve terörün bölgesel destekçilerinin sorumlu olduğunu' söyledi.

Zarif, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Eğitilen, silahlandırılan ve yabancı bir rejim tarafından desteklenen teröristler Ahvaz'a saldırdılar" dedi.

Saldırıda çocuklar ve gazetecilerin de hedef alındığına dikkat çeken Zarif, şöyle devam etti:

"İran bu saldırılardan bölgesel terör destekçileri ve onların ABD'li efendilerini sorumlu tutuyor. İran, halkını savunma konusunda hızlı ve kararlı yanıt verecektir."

Devrim Muhafızları Sözcüsü Ramazan Şerif de saldırının El-Ahvaziye adlı ayrılıkçı örgüt tarafından düzenlendiğini iddia etti.

Şerif, sözkonusu örgütün Suudi Arabistan tarafından desteklendiğine dikkat çekti.