Güven oyu yoklamasının gündeme alınmasını sağlayan ana muhalefet partisi Sosyalistler'in lideri Pedro Sanchez, Bask Milliyetçi Partisi'nin de desteğini almasıyla 180 oyu garantilemiş oldu. Bu rakam, parlamentoda mutlak çoğunluğun sağlanması için gerekli olan 176 oydan da yüksek. Parlamentonun üçüncü büyük partisi olan Podemos ve özerk bölge Katalonya'nın iki küçük partisinin de desteğini alan Sanchez'in Cuma günü başbakan olacağına güveni tam.

Rajoy konuşma yaptıktan sonra partilileri tarafından ayakta alkışlandı. Rajoy konuşma yaptıktan sonra partilileri tarafından ayakta alkışlandı.


Bu yüzden Sanchez, bu ayın başında Başbakan Rajoy'un oluşturduğu ve Bask Milliyetçi Partisi'nin destek verdiği bütçeye sadık kalmaya söz verdi. Yeni bütçe kapsamında Bask bölgesine ayrılan bütçe miktarı yükseliyor ve Bask Milliyetçi Partisi'nin talebi doğrultusunda emekli ikramiyelerinde artış öngörülüyordu. Sanchez, aynı zamanda Katalonya ile bağımsızlık talepleri doğrultusunda yeniden görüşmelere başlamayı vaat etti.

İspanya'da Parlamento Sözcüsü Ana Pastor, oylamanın Türkiye saati ile 12'de yapılacağını duyurdu. 2011 yılından beri İspanya'yı yöneten Rajoy, eğer güven oyu yoklamasını geçemezse İspanya'nın demokrasiye geçtiği 1975 yılından beri ilk defa bir başbakan güven oyuyla görevini kaybetmiş olacak.

FİTİLİNİ GÜRTEL OLAYI ATEŞLEDİ
Güven oyu süreci kamuoyu tarafından "Gürtel Olayı" olarak bilinen ve bazı Halk Parti (PP) üyelerinin 1990 ve 2000'li yıllarda rüşvet alarak seçim kampanyalarını finanse etmekle suçlandığı davanın 24 Mayıs'ta karara bağlanmasıyla başladı. Mahkeme, PP'nin 1987 ve 2010 yılları arasında mali işler müdürlüğü yapan Luis Barcenas'ın da aralarında olduğu bazı üst düzey yetkililer ile işadamlarından oluşan 29 kişiye yolsuzluk suçlamasıyla toplamda 351 yıl hapis cezası vermişti.