İsrail'in İngilizce yayın yapan saygın gazetelerinden Haaretz, Kaşıkçı cinayetinin sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın öneminin uluslararası kamuoyu için arttığını yazdı. Haaretz'te daha önce Türkiye üzerine makaleler de yazan Zvi Bar'el imzalı analiz yazısında Kaşıkçı cinayetinin ardından Türkiye ve Erdoğan'ın duruşunun dikkat çekici olduğu ifade edildi.

Bar'el, "Kaşıkçı cinayeti Erdoğan'ın hız trenini zirveye çıkardı. Trump ona ihtiyaç duyuyor, Putin dostane davranmaya başladı ve hatta AB bile Türkiye'nin üyeliğini konuşmaya devam etti. Fakat hız trenleri hızlandıktan sonra yavaşlar" dedi. Bar'el 2015 yılında Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suudi Arabistan ziyaretlerini de hatırlatırken, "Mart ayında iki lider Suudi Arabistan'a iki gün arayla geldi. İlk gelen Erdoğan'dı ve Cidde'ye indiğinde bölge valisi ve yardımcıları karşıladı. Daha sonra inen Sisi ise Riyad'a indi ve yeni kral Selman tarafından karşılandı. İki isim de Selman'ın tahta gelişi için tebrik ziyareti gerçekleştirmişti. Suudilerin mesajı açıktı, Erdoğan'ın rakibi Sisi onur konuğuydu" yorumunu yaptı.

Kaşıkçı cinayeti sonrasında Tunus'a giden Prens Selman, büyük gösterilerle karşı karşıya kalmıştı. Kaşıkçı cinayeti sonrasında Tunus'a giden Prens Selman, büyük gösterilerle karşı karşıya kalmıştı.


ŞİMDİ PRENS, ERDOĞAN'LA GÖRÜŞMEK İÇİN FIRSAT KOLLUYOR

Deneyimli yazar bu ziyaretin Erdoğan için önemli olduğunu ve bu ziyaret sırasında Arap dünyasına adım attığını yazarken, "3 yıl sonra Erdoğan'ın hız treni tepeye çıktı. Şimdi Veliaht Prens Selman Erdoğan'la görüşmek için fırsat kolluyor fakat Türkiye'nin Cumhurbaşkanı bunu onay vermek için acele etmiyor" dedi.

Bugün Buenos Aires'te başlayacak G-20 Zirvesi'nde Selman ile Erdoğan'ın bir araya gelip gelmeyeceğini bilmediğini söyleyen Bar'el, "Trump, Suudi Arabistan'la iş birliğine devam edeceğini söyledi fakat Erdoğan hala Kaşıkçı'nın cinayetini soruşturuyor ve hala kilit detayları vermedi. Bunun sebebi Erdoğan'ın mücadelesinin Suudi Arabistan ya da Prens Selman'la olmamasıdır. Türkiye yönetimi Trump'ın Prens Selman'ı bu karmaşadan kurtaracak her şeyi yapabileceğini fark etti" yorumunu yapıyor.

Bar'el, "Erdoğan, Trump'a yardım etmek istiyor fakat bedava yapmayacak. Onun en büyük endişesi ABD'nin terör örgütü PYD ile yakın ilişkisi" derken Erdoğan'ın bu konuda değişiklik isteme ihtimalinin olduğunu dile getirdi. İsrailli yazar, Erdoğan'ın son dönemde Rusya ve Avrupa Birliği ile de yakın ilişkiler içinde olduğunu söylerken, Türkiye'de ekonominin parlak olmadığını vurguluyor. Bar'el, "Ciddi bir ekonomik kriz köşede. Enflasyon yüzde 25'lerde, işsizlik düşmüyor ve yabancı yatırımcı Türkiye'ye dönmek için acele etmiyor. Ne yazık ki ne yatırımcılar ne de ekonomik veriler Erdoğan'ın uluslararası başarılarının tadını çıkarmıyor" ifadesini kullanıyor.