İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman görevinden istifa etti. İlk olarak Reuters haber ajansının duyurduğu ancak ardından gerçeği yansıtmadığını aktardığı bilgi, İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman tarafından bizzat doğrulandı.

Basın toplantısı düzenleyen Lieberman, "İsrail Savunma Bakanılığı görevinden istifamı duyurmak için buradayım" sözleriyle konuşmasına başladı.

İsrail'in Gazze'den atılan füzeleri gerekçe göstererek düzenlediği hava saldırısının ardından alınan ateşkes kararına tepki gösteren Lieberman, "Dün teröre teslim olduk, kapitülasyon sağladık. Bu ateşkesin başka bir anlamı yok. Şu an devlet olarak yaptığımız şey, ulusal güvenliğimize uzun vadede zarar verecek bir bedel pahasına kısa vadeli sükunet satın almak" ifadelerini kullandı.

İsrail'in Gazze'den fırlatılan füzelere daha sert bir yanıt vermesi gerektiğini savunan Lieberman, Katar'ın geçen hafta Gazze'ye 15 milyon dolarlık yardım göndermesine izin verilmesine de kesinlikle karşı olduğunu söyledi.

Lieberman'ın istifası 48 saat içinde yürürlüğe girecek.

ERKEN SEÇİM YOLU GÖZÜKTÜ

Lieberman, liderliğini yaptığı ve mecliste 5 sandalyeye sahip İsrail Evimiz Partisi'nin de koaliasyondan ayrılacağını söyledi.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun liderliğini yürüttüğü ve Lieberman'ın da içinde yer aldığı 6 partili koalisyon hükümetinin 66 milletvekili
bulunuyordu.

Lieberman'ın kararı sonrası koalisyonun sandalye sayısı kritik sınıra, yani 61'e düşecek. Koalisyon hükümetinin 120 sandalyeli İsrail meclisinde güvenoyu alması için 61 milletvekiline sahip olması gerekiyor.

Son yaşananların ardından İsrail'de erken seçimin gündeme gelebileceği belirtiliyor.

Aşırı sağcı siyasetçi Avigdor Lieberman, 2016’da Savunma Bakanlığı görevine getirilmişti.