630 sandalyeli Temsilciler Meclisi ile 315 sandalyeli Senato'nun üyelerinin belirleneceği seçimlerde, ilk açıklanan verilere göre, yaklaşık 50 milyon seçmenin yüzde 73 kadarı oy kullandı. Hem basit çoğunluk hem nispi temsil esasına dayanan yeni ve karmaşık seçim yasası gereği, bir partinin iktidara gelebilmesi için yüzde 40 oy oranını aşması gerekiyor. Ancak resmi olmayan sonuçlara göre bu oy oranını tek başına alabilen bir parti yok.

Sandık çıkış anketlerine göre popülist "5 Yıldız Hareketi" yüzde 29,5-32,5 arası oyla tek başına en çok oy alan parti. Ancak ittifak kurmadan seçimlere tek başına giren "5 Yıldız", ittifak halinde giren sağ partilerin gerisinde kalmış görünüyor. Sağ ittifak yüzde 33-36 oy, sol ittifak ise yüzde 24,5-27,5 seviyesinde görünüyor.

Bununla birlikte sandık çıkış anketlerinin her zaman nihai sonuçları net şekilde yansıtmadığına dikkat çekiliyor.

Ayrıca bu seçimlerde ilk kez uygulanan ve oldukça karmaşık bir formüle dayanan seçim yasası gereği, parlamentodaki dağılımın kesinleşmesi normalden daha uzun zaman alması bekleniyor.

[old_news_related_template title="Çizme'de seçim bitti!" desc="İtalya'da sandık çıkış anketleri, merkez sağ ittifakının yüzde 33 ile yüzde 36 aralığında bir oran ile seçimi kazanacağını gösterdi. Anket sonuçlarına göre hiçbir ittifak ve parti, tek başına iktidar olamıyor" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads//2018/03/iecrop/yeni_manset-3-22_16_9_1520224503.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/cizmede-secim-bitti-2264572/"]

Kesin sonuçlar açıklandığında hiçbir parti ya da ittifak parlamentoda çoğunluk için gerekli yüzde 40 oy oranına ulaşamadığı görülürse, koalisyon görüşmelerinin başlanacağı ifade ediliyor.

Koalisyon görüşmelerinden de sonuç çıkmazsa cumhurbaşkanı tarafından bir "teknik hükümet" atanması ve erken seçime gidilmesi ihtimali de bulunuyor.

Siyaset uzmanlarının ilk yorumları, bu yıl ilk kez uygulanan karmaşık seçim yasasının "kimsenin kazanmaması için hazırlandığı ve bunda da başarılı olduğu" şeklinde oldu.

5 Yıldız'dan yapılan ilk açıklamada ise, sandık çıkış anketleri doğru çıkarsa, parlamentodaki en büyük parti olacakları ve bunun "tarihi bir sonuca işaret ettiği" belirtildi. İtalya'da bu seçimlerin ardından, 1946'daki cumhuriyet ilanından bu yana geçen 72 yılda 65. hükümet kurulacak.

Seçimlerin sonucu, popülist ve aşırı sağcı partilerin iktidara gelme ihtimali nedeniyle AB ve piyasalar tarafından da yakından izleniyor.


BERLUSCONİ'NİN İTTİFAKI 33-36 ARALIĞINDA



Eski Başbakan Silvio Berlusconi'nin Forza Italia partisi yüzde 12-15, Matteo Salvini'nin aşırı sağcı Kuzey Ligi partisi yüzde 13-16, Giorgia Meloni'nin aşırı sağcı İtalya'nın Kardeşleri partisi yüzde 3-5 ve Raffaele Fitto'nun Biz İtalya'yla partisi yüzde 0-2 olmak üzere, sağ ittifak ise yüzde 33 ile 36 aralığındaki bir oy oranına ulaştı.


Yine sandık çıkış anketine göre, Demokrat Parti'den ayrılan Senato Başkanı Pietro Grasso'nun liderliğindeki Özgür ve Eşit (LeU) partisinin yüzde 3'lük seçim barajını aşarak meclise girmesi bekleniyor.

ESKİ BAŞBAKAN RENZİ'NİN PARTİSİ YÜZDE 20-23 ARALIĞINDA

Ankete göre, halihazırda iktidardaki koalisyon hükümetinin büyük ortağı ve eski başbakan Matteo Renzi liderliğindeki Demokrat Parti (PD) yüzde 20-23, Emma Bonino'nun Avrupa partisi yüzde 2-4, Giulio Santagata'nın Birlikte partisi yüzde 0-2 ve Beatrice Lorenzin'in merkezci Popüler Sivil Liste partisi yüzde 0-2 olmak üzere, merkez sol ittifakı yüzde 24-27 arasında oy aldı.