İnsan Hakları İzleme Örgütü, Gazetecileri Koruma Komitesi, Uluslararası Af Örgütü ve Sınır Tanımayan Gazeteciler'in yaptığı açıklama, adeta soruşturmayı yürüten Türk yetkilileri hedef almasıyla dikkat çekti.

Ortak açıklamada 2 Ekim’de İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’na girdikten sonra kendisinden haber alınamayan muhalif Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı konusunda Türkiye’ye BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’ten BM tarafından yürütülecek bir soruşturma açılmasını istemesi çağrısında bulundu.

Gazetecileri Koruma Komitesi Başkan Yardımcısı Robert Mahoney, BM’nin soruşturmaya müdahil olmasının Suudiler’in ya da 'başka hükümetlerin' Riyad’la iş ilişkilerini korumak amacıyla olayı sümen altı etmesini önlemeyi garantiye almak için en yöntem olduğunu kaydetti.

Kaşıkçı’nın Türk nişanlısı Hatice Cengiz’in Kaşıkçı konsolosluğa girmeden önce telefonlarını kendisine bıraktığını ve iki saat sonra dışarı çıkmazsa polise haber vermesini istediğini basına anlattığını hatırlatan Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü genel sekreteri Christophe Deloire, “Bu bağımsız ve tarafsız bir soruşturmanın ne kadar elzem olduğunu açıkça gösteriyor” dedi.

Deloire “Eğer BM gazetecilere karşı işlenen suçların cezasız kalmaması konusunda mücadele ediyorsa son yılların en şoke edici ve sıra dışı vakası konusunda soruşturmaya en azından tam olarak müdahil olmalı” dedi.

Açıklamada Türkiye, Suudi Arabistan ve diğer BM üyesi ülkelerin Kaşıkçı’ya ne olduğunun aydınlatılması konusunda gerekli tüm erişime ve desteğe sahip olmasını sağlamak için BM soruşturmasıyla tam işbirliği yapmaları gerektiği kaydedildi.