Geçen yıl bu günlerde ABD ile savaşın eşiğinde olan ve peş peşe yaptığı açıklamalarla 3. Dünya Savaşı'nın tamtamlarını çalan Kuzey Kore lideri Kim Jong-un geçtiğimiz aylarda ABD Başkanı Trump ile bir araya gelerek normalleşme sürecini başlatmıştı.

Uluslararası arenadaki imajını biraz daha iyi hale getiren Kim Jong-un, fakat dün Kuzey Koreli işçileri sert bir şekilde eleştirdi. Ancak devlet medyası bu kez, Kim'in bir enerji santralinin sadece yüzde 70'inin tamamlandığını gördüğünde "nefesinin tutulduğunu", bir tatil köyündeki banyo küvetlerinin "akvaryumdan bile daha kirli olduğunu gördüğündeyse şoke olduğunu" bildirdi. Pyongyang, uzun yıllardır nükleer silah geliştirme programı dışında ekonomik kalkınmaya büyük önem veriyor.

Kim son teftişinde, Çin sınırında yer alan Kuzey Hamyong Eyaleti'ndeki dört ayrı tesisi gezdi. Orangchon enerji santralinde, tesisinin inşaatının 17 yıl önce başlamasına karşın sadece yüzde 70'inin bitmesini eleştirdi. Yombunjin'deki bir otelde, projeye altı yıl önce başlanmasına rağmen bina sıvasının bitmemesine kızdı. Onpho tatil köyünde, banyo küvetlerinin "kirli, iç karartıcı ve sağlıksız" olduğunu söyledi.