Belki de modern siyasetin en kritik zirvesi için geri sayım başladı. Trump'ın geçtiğimiz yıl göreve gelmesinin ardından tansiyonun yükseldiği Kuzey Kore-ABD hattında ilişkilerde normalleşme süreci devam ediyor. ABD Başkanı Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un arasında yaşanan atışma ve gerilimin ardından taraflar arabulucu eşliğinde diyalog yolunu tercih etmişti.

korel-reuters

Bu gelişmelerin ardından iki lider 12 Haziran'da Singapur'un Sentosa Adası'nda bir araya gelmeyi kararlaştırmış ve Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong ile görüşme kararı almıştı. Bugün bu tarihi zirvenin ilk adımı atıldı ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un bugün Singapur'a geldi. Zirveden 2 gün önce Singapur'a giden Kuzey Kore liderini Singapur Dışişleri Bakanı Vivian Balakrissnan karşıladı.

1950-53 yılları arasında yaşanan Kore Savaşı'ndan beri düşman olan Kuzey Kore ve ABD liderleri o zamandan beri hiç bir araya gelmemişti. Kariyeri boyunca en uzun uçuşunu gerçekleştiren Kim Jong-un, uçaktan indikten sonra yoğun güvenlik önlemleri eşliğinde Mercedes marka limuzine bindiği açıklanırken, ABD Başkanı Donald Trump'ın da Kanada'daki G7 Zirvesi'nin ardından bugün Singapur'a geçmesi bekleniyor. Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada Trump, yerel saatle 20:35'te Shangri-La Hotel'de kalacak. Trump'ın heyetinde Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Beyaz Saray Genel Sekreteri John Kelly'nin olduğu belirtildi.