Uzun süredir Türkiye-ABD arasındaki ilişkilerin gerilmesine neden olan YPG/PKK'ya silah yardımı konusunda sıcak bir gelişme yaşandı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı H. R. McMaster ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, YPG/PKK'ya yapılan silah yardımı masaya yatırıldı.

McMaster, Türkiye'ye terör örgütü PKK/YPG'ye bundan böyle silah yardımı yapılmayacağının garantisini verdi.

[old_news_related_template title="ABD'den bomba itiraf! Türkiye'yi yakından ilgilendiriyor! | Son dakika haberleri" desc="Uzun zamandır Türkiye-ABD arasında yaşanan PKK/PYD'ye silah desteği tartışması bu açıklamayla birlikte başka bir boyuta taşınacak. Şimdiye dek hep 'PYD ile işbirliği yapıyoruz' diyerek bölgedeki PKK'yı yok sayan Amerika adeta içindeki dile getiremediği gerçeği kustu. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert yaptığı açıklamada 'Türkiye dikkatini IŞİD’den ayırdı ve bu zamanda PKK’nın peşine düşüyor' diyerek Suriye'de PKK'nın varlığını kabul etti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/01/abd-sozcusu-dha-880.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/abdden-pkk-itirafi-2189891/"]

CUMHURBAŞKANLIĞI AÇIKLADI

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı General H.R. McMaster ile telefon görüşmesi yaptığı duyuruldu.

Açıklamaya göre, McMaster görüşmede PYD (Kürt Demokratik Birlik Partisi) ve YPG'ye (Halk Savunma Birlikleri) silah verilmeyeceğini teyit etti.

ABD'den ise görüşmeyle ilgili açıklama gelmedi.

Cumhurbaşkanlığı'nın açıklaması şöyle devam etti:

"PYD/YPG'ye silah verilmeyeceği hususunun teyit edildiği görüşmede, Türkiye'nin meşru güvenlik kaygılarının dikkate alınmak zorunda olduğu vurgulanmıştır. Yanlış anlamaları önlemek için yakın koordinasyon yapılması konusunda mutabık kalınmıştır."

"İki NATO müttefiki olarak 'Türkiye-ABD ilişkilerinin karşılıklı çıkar ve saygı temelinde her düzeyde geliştirilmesinin önemi vurgulanmıştır."

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Perşembe günü yaptığı açıklamada YPG'ye gönderilen silahların yakından takip edildiğini ve bu konuda Türkiye ile istişarelerin sürdüğünü belirtmişti.