Rusya ve İngiltere arasında geçen hafta başlayan gerilim bugün patlama noktasına geldi. Rusya'nın İngiltere'de yaşayan eski Rus ajanı Sergey Skripal'ı zehirlediği iddiasının ortaya atılmasının ardından İngiltere Başbakanı Theresa May bugün açıklamalarda bulundu.

May, yaptığı açıklamada Rusya'nın nasıl Birleşik Krallık topraklarında sinir gazı kullanıldığına dair verilen sürede açıklama yapmadığını vurgulayarak, tehlikeye ilişkin kanıt olması durumunda Rusya'ya bağlı varlıkları dondurabileceğini söyledi. May, 23 Rus diplomatın sınır dışı edileceğini duyurdu.

[old_news_related_template title="İngiltere-Rusya arasındaki casus krizinde son gelişme" desc="İngiltere Başbakanı Theresa May'in, eski Rus ajanı Sergey Skripal'in İngiltere'de kızıyla birlikte zehirlenmesinden Rusya'nın sorumlu olduğu yönündeki ifadelerinin ardından, İngiltere'nin Rusya Büyükelçisi Laurie Bristow'un Rusya Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads//2018/03/iecrop/zaharova-880-2_16_9_1520939188.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/ingiltere-rusya-arasindaki-casus-krizinde-son-gelisme-2284571/"]
İngiltere'de emekli kenti olarak bilinen Salisbury'de 4 Mart'ta 66 yaşındaki Sergei Skripal ve 33 yaşındaki kızı Yulia, bir bankta baygın halde bulunmuş ve hastaneye kaldırılmıştı. May, baba-kızın Novichok isimli bir kimyasal saldırıya maruz kaldığını açıkladı. May, Rusya'nın saldırı hakkında detay vermesini isterken, "Rusya, Salisbury'deki İngiliz vatandaşlarının hayatlarını tehdit etmeyi durdurmalı" dedi. Theresa May, Rusya'da yapılacak Dünya Kupası ile ilgili olarak da katılımlarının sınırlı olabileceğini ifade etti.May'in açıklamalarının ardından Rusya konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Rusya, May'in iddialarını yalanlarken, "Bizim yaşanan olaylarla ilgili bir bağlantımız yok. İngiltere, aldığı kararların sonuçlarına hazır olmalı" ifadesini kullandı.

'BİZ 23'TEN FAZLA DİPLOMATI SINIR DIŞI EDEBİLİRİZ'


Rus siyasetçi Vladimir Dzhabarov, RIA haber ajansına konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Rus parlamentosunun uluslararası ilişkiler komitesinde başkan yardımcısı olarak görev alan Dzhabarov, "Moskova, 23'ten fazla İngiliz diplomatı sınır dışı edebilir" dedi. Öte yandan İngiltere'nin Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'a davetini geri çevirdiği açıklandı. Londra'dan gelen bu açıklamaya Rusya sert bir yanıt verdi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, "Lavrov daveti zaten kabul etmemişti" dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise, Rusya'ya giden İngiliz vatandaşlarından dikkatli olmaları uyarısı yapıldı. Açıklamada, "Siyasi konularda konuşmayın ve İngiliz karşıtı açıklamalara karşı dikkatli olun" ifadesi kullanıldı.

RUS DİŞLERİ'NDE SERT AÇIKLAMA

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan akşam saatlerinde açıklama geldi. Resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, May'in Rusya'nın Skripal ve kızının zehirlenmesi olayında dahli olduğu gibi gerçekçi olmayan bahanelerle aldığı Moskova'yı 'cezalandırma' tedbirlerini 'benzeri görülmemiş seviyede bir provokasyon' olarak gördüklerini belirten Bakanlık, bu adımın iki
ülke arasındaki normal diyaloğun temellerini yıktığını vurguladı.

'LONDRA, YAKIŞIKSIZ SİYASİ ÇIKARLARIN PEŞİNDEN GİTTİ'

İngiliz hükümetinin yakışıksız siyasi çıkarlar nedeniyle 23 Rus diplomatı sınır dışı etmek de dahil düşmanca tedbirler alarak ilişkilere daha ciddi zarar verme yoluna gitmesinin kabul edilemez ve değersiz olduğunun altını çizen Rus Dışişleri, "Londra, soruşturmayı tamamlamak ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ndekiler de dahil uluslararası formatları uygulamak yerine Rusya ile cepheleşmeyi tercih etti. İngiliz hükümeti, bu olayın soruşturulmasında tek taraflı ve şeffaf olmayan adımlar atarak, ayrım gözetmeyen Rusya karşıtı kampanya başlatma girişiminde bulundu" ifadelerini kullandı.

'YANIT VERMEK İÇİN ÇOK FAZLA BEKLEMEYECEĞİZ'

Rus Dışişleri, İngiltere'ye yanıt vermek için çok fazla beklemeyeceklerini de vurguladı.