Almanya'da dün tarihi bir gün yaşandı... Almanya Başbakanı Angela Merkel'in partisi CDU'dan ayrılma kararı almasının ardından dün yapılan seçimde partinin yeni lideri belli oldu. Oylamadan önce sık sık Türkiye karşıtı açıklamalarda bulunan Annegret Kramp-Karrenbauer sandıktan zaferle ayrıldı ve Merkel'in halefi olmaya hak kazandı.

Kramp-Karrenbauer, Almanya'da son dönemde sıkça gündeme gelen bir isim. Özellikle Türkiye ve göçmen politikaları üzerine açıklamalarda bulunan Kramp-Karrenbauer en son çifte vatandaşlığı sorgulamıştı.

"TÜRK SİYASETÇİLERE İZİN VERMEYECEĞİM" DEMİŞTİ


Kramp-Karrenbauer, Türkiye'deki referandum veya seçimler öncesinde Türk siyasetçilerin Almanya'da seçim etkinliklerine katılmasına kesinlikle karşı olduğunu vurgulayan açıklamalarla gündeme gelmişti. Türkiye'de Haziran ayında yapılan erken seçimler öncesindeki açıklamalarında, "Seçim kampanyaları Almanya'da değil, Türkiye yürütülmeli” dedi. Kramp-Karrenbauer, Türkler arasındaki "anlaşmazlıkların” Almanya'ya taşınmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

Hamburg'da düzenlenen kongrede Karren gözyaşlarına hakim olamadı. Hamburg'da düzenlenen kongrede Kramp-Karrenbauer gözyaşlarına hakim olamadı.


Türkiye'de Nisan 2017'deki anayasa değişikliği referandumu öncesinde Türk siyasetçilerin Almanya'da katılmak istediği referandum etkinliklerine ilişkin tartışmalarda, Kramp-Karrenbauer sert açıklamalar yapmıştı. O dönemde Saarland eyaletinin başbakanı olan Kramp-Karrenbauer, "elindeki tüm imkanları kullanarak, Saarland'da bu tür etkinliklere izin vermeyeceğini” açıkladı. Türk siyasetçilerin Saarland'da referandum etkinliği planlamamasına rağmen Kramp-Karrenbauer'in böyle bir açıklama yapması, CDU'lu siyasetçinin Alman medyasında yaklaşan eyalet seçimleri için puan toplamak istemesi olarak yorumlanmıştı.

ÇİFTE VATANDAŞLIĞI SORGULAMIŞTI


Deutsche Welle'nin haberinde Kramp-Karrenbauer, geçen aylarda Almanya'da yaşayan Türkiye kökenlilerin bazılarının çifte vatandaş olmasını sorgulayarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştirmişti.  Kramp-Karrenbauer, geçen Ekim ayında Kiel'de yaptığı bir konuşmada, Erdoğan'ı Almanya'da yaşayan Türkiye kökenlileri etkisi altına almaya çalışmakla suçladığı hatırlatılıyor. "Erdoğan Türk kökenli insanların bu toplumda kendilerine yer bulmasını istemiyor” diyen Kramp-Karrenbauer, Türkiye Cumhurbaşkanı'nın "kendi siyaseti için onları rehin aldığını ve sadakat konusunda çelişkiye sürüklediğini” savundu. Bu konuda Türk tarafının tutumunda değişiklik olmazsa, çifte vatandaşlık konusunu yine gündeme getireceklerini söyledi. Kramp-Karrenbauer, Erdoğan'a yönelik bu suçlamalarını ve çifte vatandaşlık meselesini CDU genel başkanlığına aday olduktan sonraki dönemde de tekrarladı.

CAMİ AÇILIŞINI ELEŞTİRMİŞTİ


Kramp-Karrenbauer, Erdoğan'ın geçen Eylül ayı sonunda Almanya'ya yaptığı devlet ziyareti sırasında Köln'de cami açılışına katılmasını da eleştirmişti. O dönemde CDU Genel Sekreteri olan Kramp-Karrenbauer, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Erdoğan'ın katıldığı cami açılışı, İslam'ın kendini açmasının değil, kapanmasının sembolü oldu. Toplumsal birliktelik için diyaloğa ihtiyacımız var” ifadesini kullandı.