ABD Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, dün gece TSİ 22:50 sularında tekrar Mars’a döndü… NASA’nın uzay aracı InSight, Kızıl Gezegen’e iniş yaparken böylelikle NASA’nın Mars’a indirdiği sekizinci uzay aracı oldu. NASA’ya ait Opportunity isimli uzay aracı geçtiğimiz döneme kadar Mars’ta araştırma yaparak bulguları Dünya’daki bilim insanlarıyla paylaşıyordu. Fakat devre dışı kalmasının ardından Mars araştırmaları sekteye uğramıştı.

NASA mühendisleri InSight'ın sağlam bir şekilde Mars'a inmesini kutladı. NASA mühendisleri InSight'ın sağlam bir şekilde Mars'a inmesini kutladı.


NASA’nın daha önce Mars’a inmiş olan Curiosity ve Opportunity uzay araçları gezegenin yüzeyini görüntüledi ve örnekler topladı. Mars’ın bugüne kadar sadece yüzeyiyle ilgili bilgi toplayabilen NASA, InSight ile gezegenin toprak altındaki yapıyı da sondaj yoluyla izleyebilecek.

Times Meydanı'nda binlerce insan InSight'ın inişini canlı izledi. Times Meydanı'nda binlerce insan InSight'ın inişini canlı izledi.


Mars üzerinde gezerek örnek toplama gibi bir amacı olmayan InSight, sondaj yoluyla Mars’ın yeraltı yapısını, yeraltı ısısını, sismik aktiviteleri ve gezegenin çekirdeği konusunda veriler toplayacak. InSight’ın Mars’ın çekirdeğinin yapısı ve büyüklüğü konusunda ilk somut bilgileri aktarması umuluyor.

NASA mühendisleri Kris Bruvold ve Sandy Krasner 6 aylık yolculuğun tamamlanmasından dolayı çok mutlu olduklarını açıkladı. NASA mühendisleri Kris Bruvold ve Sandy Krasner 6 aylık yolculuğun tamamlanmasından dolayı çok mutlu olduklarını açıkladı.


480 milyon kilometreden fazla mesafe kateden InSight'ın güvenli bir şekilde Mars'a inmesi sonrasında NASA'nın Pasadena'daki merkezinde sevinç hakimdi. InSight'ın yapım sürecinden uzaya gönderilme sürecine kadar her anı takip eden mühendis ve bilim insanları kameralar aracılığıyla mekiğin sağlam bir şekilde iniş yaptığını görünce adeta kutlama yaptı.

InSight'ın paylaştığı ilk selfie. InSight'ın paylaştığı ilk selfie.


Mars'ın atmosferinde 6 dakika 45 saniyelik yolculuğun ardından iniş yapan InSight, çektiği selfie'yi gönderince Pasadena'daki merkezde sevinç çığlıkları atıldı.

Mühendis ve bilim insanları başarıyı ayakta alkışladı. Mühendis ve bilim insanları başarıyı ayakta alkışladı.


Görüntüler ve NASA çalışanlarının sevinç gösterileri de ABD'nin en popüler kenti New York'taki Times Meydanı'nda canlı izlendi. Dev ekranlarda InSight'ın görüntüsünü takip eden New Yorklular sevinç gösterileri yaparak alkışladı.