Astronot Scott Kelly, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 342 gün aralıksız süren görevinden Dünya'ya döndüğünde yaşayacaklarını tahmin edemezdi. Kelly'nin kontrollerinde, astronotun DNA'sının uzayda geçirdiği süre içinde değişime uğradığı ortaya çıktı. NASA'dan yapılan açıklamada, "Scott'ın 'telomerleri' uzayda kaldığı süre içinde belirgin bir şekilde uzamış. İlk olarak 2017 yılında önümüze sunulan veriler, o zamandan bu yana sürdürülen çeşitli testlerle kanıtlanmış durumda" ifadeleri kullanıldı.

Öte yandan telomerlerin, astronotun Dünya'ya dönüşünü takip eden 2 gün içinde eski haline dönmeye başladığı görüldü. Fakat bu süreçte de yaklaşık yüzde 7'lik bir kısmın uzayda geçirdiği değişim sonucunda eski haline dönemediği görüldü.

Astronot Scott Kelly ise konuyla ilgili olarak "Bir anda DNA'mın yüzde 7'sinin kalıcı olarak değişime uğradığını gördüm ve bu gerçekten garip bir durum" ifadelerini kullandı.

Bu yeni bulgular, NASA'nın ve Tesla'nın üzerinde çalıştığı Mars'a yolculuk planlarını da büyük bir sekteye uğratabilir. En az 3 sene süreceği hesap edilen bu yolculukta, astronotların DNA'larının bilinmeyen yan etkilerle değişime uğrayabileceği ön görülüyor.

TELOMER NEDİR?


Telomer, kromozomların uçlarında bulunan, herhangi bir gen kodlamayan ve insan yaşlandıkça kısalan özelleşmiş yapılarıdır.

[old_news_related_template title="Tüm dünyayı şaşırtan habere NASA'dan açıklama! 'Bu fotoğrafta görülen...'" desc="Mars üzerine bir çok kitap yazan Buckingham Üniversitesi araştırmalarından Dr. DiGregorio, Mars'ta çekilen fotoğraflarda uzaylılara ait fosilleşmiş ayak izleri görüldüğünü ve NASA'nın bunları gizlediğini iddia etmişti. Haberler tüm dünyada yayıldı ve ABD Ulusal Uzay ve Havacılık Dairesi söz konusu iz hakkında açıklama yaptı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads//2018/03/iecrop/nasa_16_9_1520400852.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/nasadan-bu-fotografa-aciklama-geldi-2270427/"]

 

[old_news_related_template title="NASA'nın yayımladığı görüntüler şüpheye yer bırakmadı" desc="Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından geliştirilen yenilikçi bir görüntüleme tekniği Antarktika buzullarındaki ciddi kayıpların ulaştığı boyutu gözler önüne serdi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads//2018/02/iecrop/nasa-1_16_9_1519217724.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/nasanin-yayimladigi-goruntuler-supheye-yer-birakmadi-2238080/"]