Cuma günü İsrail-Gazze sınırında 15 Filistinli'nin öldüğü ve en az 500 Filsitinli'nin de yaralandığı saldırıların ardından Tel-Aviv yönetimini eleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'insanlık dışı saldırılar" dolayısıyla İsrail yönetimini kınamıştı.

Erdoğan'ın bu açıklamalarına yanıt bugün İsrail Başbakanı'ndan geldi. İsrail'in çok satan gazetelerinden Haaretz'te yer alan haberde Netanyahu, skandal ifadeler kullandı. Netanyahu, "Dünya'nın en ahlaklı ordusu yıllarca ayrım yapmadan sivilleri bombalayan birinden ders almayacaktır. Görünen o ki Ankara'da 1 Nisan böyle kutlanıyor" dedi.

[old_news_related_template title="İsrail-Gazze sınırında büyük gerginlik: Ölü ve yaralılar var" desc="Binlerce Filistinli, Filistin topraklarındaki İsrail işgaline karşı direnişin sembolü haline gelen Toprak Günü'nün 42. yılında 'Büyük Dönüş Yürüyüşü' için harekete geçti. İsrail'in gerçek mermi ve göz yaşartıcı gaz kullanarak yaptığı müdahalede ilk bilgilere göre 7 Filistinlinin hayatını kaybettiği yaklaşık bin 400 kişinin de yaralandığı ifade ediliyor. Daha sonra yapılan açıklamalarda ölü sayısının 15'e çıktığı açıklandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/03/iecrop/filistin_16_9_1522407729.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/israil-gazze-sinirinda-buyuk-gerginlik-olu-ve-yaralilar-var-2320469/"]

Cuma günü yaşanan saldırıda, İsrail-Gazze sınırında protesto gösterisi yapan Filistinlilere saldıran İsrail askeri, 15 Filistinlinin ölümüne sebep olmuş ve yüzlerce Filistinli'yi de yaralamıştı. Yaşanan bu saldırı başta Türkiye olmak üzere tüm dünyanın tepkisini çekmişti. Öyle ki Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in sözcüsü yaşanan saldırının ardından bağımsız ve şeffaf bir soruşturma başlatılması gerektiğini söylemişti.

Öte yandan Netanyahu'nun Savunma Bakanı Avigdor Liberman da skandal ifadeler kullandı. Geçmişte Türkiye'ye karşı sert açıklamalarda bulunan Liberman, "Gösterilere katılan 40.000 Filistinli'nin en az yüzde 90'ı Hamas tarafından parayla tutulmuştu" iddiasında bulundu. Liberman, olayla ilgili bir soruşturma açılmayacağını öne sürerek resmen yaşanan vahşeti onaylamış oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ne demişti?

Dün katıldığı etkinlikte konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye'nin son yıllardaki en temiz harekatı olan Afrin Harekatıyla eleştirenlerin İsrail Gazze'de dün yaptığı katliam için kayda değer itiraz dile getirdiklerini duydunuz mu? Bakın neredeyse 20'ye yaklaştı ölenlerin sayısı, dün akşam Sayın Trump'a söyledim. Bunlara müdahale etmeyecek misiniz dedim. Kimse bunları görmüyor. Biz ise bu tür katliamların içinde değiliz. Gazze'de ağır silahlarla saldıran İsrail'e söz söyleyemeyenlerin gözlerini bize dikmeleri samimiyetsizliklerinin en büyük delilidir. İsrail yönetimini bu insanlık dışı saldırıdan dolayı şiddetle kınıyorum. İsrail Filistin'e uyguladığı zulmün altında kalacaktır. Bugün İsrail'i arkasında duran o güçler koruyabilir ama yarın ne olacağını Allah bilir. Biz haklı davalarında sonuna kadar Filistinli kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. İsrail terörünü ifşa etmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

HAFIZALARDAN SİLİNMEDİ!


2000 yılının Eylül ayında başlayan ikinci intifada birincisinden çok daha kanlı olmuş ve yaşanan vahşetin görüntüleri akıllara kazınmıştı. Bunlar arasında belki de en akılda kalanı, İsrail askerlerinin ateşinden sakınmak için bir varilin arkasına saklanan baba oğlun görüntüsüydü. Videoda yer alan 12 yaşındaki Muhammed Dura hayatını kaybetti.